Lepota žene

Ova šminka je novi trend u svetu: Ističe vašu prirodnu lepotu FOTO

Kontrastna šminka je novi trend u svetu, a suština je u tome da nastoji da poveže sve elemente vašeg lica u skladnu celinu.

26.10.2024.

13:52

Izvor: Diva.vecernji.hr/Tina Hajduk

0
Ova šminka je novi trend u svetu: Ističe vašu prirodnu lepotu FOTO
korabkova/Shutterstock

Podeli:

Ako ste ikada poželeli da vaš mejkap izgleda potpuno skladno, bez napora i savršeno prilagođen vašem licu, onda je vreme da se upoznate s trendom koji je preuzeo bjuti svet – kontrastna šminka. Ovaj revolucionarni pristup osmišljen je kako bi naglasio vašu prirodnu lepotu uzimajući u obzir specifične kontraste između vašeg tona kože, boje kose i očiju. Umesto tradicionalnog fokusa na isticanje jednog dela lica (poput usana ili očiju), kontrastna šminka nastoji da poveže sve elemente vašeg lica u skladnu celinu. Zvuči savršeno, zar ne?

Koncept kontrastne šminke počiva na jednostavnoj, ali brilijantnoj ideji: prilagodite šminku tako da odgovara prirodnom kontrastu boja na vašem licu. Alieenor, francuska vizažistkinja koja je popularizovala ovaj trend putem TikToka, osmislila je metodu koja pomaže da odredite koji je vaš kontrast i kako ga možete koristiti da biste maksimalno iskoristili svoju prirodnu lepotu.

@alieenor My favourite glow up tip is playing with contrast to get more confidence ✨ #contrastlevel #mediumcontrast #highcontrast #emmawatson ♬ son original - Alieenor 🧡

Njen cilj nije da vaša šminka izgleda prenapadno ili neprirodno, već da postigne uravnotežen izgled koji ističe vaše crte lica na najsofisticiraniji način. Ključ je u tome da ceo izgled bude kohezivan, bez da neka pojedinačna stavka previše odskače. Kako biste to postigli, prvo morate otkriti svoj prirodni kontrast – niskog, srednjeg ili visokog intenziteta.

Zahvaljujući Alieenorinom TikTok filtru, možete jednostavno proceniti koji je nivo vašeg prirodnog kontrasta. Filtrira ton vaše kože u kombinaciji s bojom kose i očiju, te vam pomaže da prepoznate u koju kategoriju spadate: nizak, srednji ili visoki kontrast.

Vodič kako da primenite šminku u zavisnosti od vašeg nivoa kontrasta:

Nizak kontrast: Prirodna mekoća i sklad

Ako imate nizak kontrast, to znači da su ton vaše kože, boja kose i očiju relativno slični. Možda imate svetlu kožu, plavu kosu i svetle oči, ili tamniji ton kože s tamnom kosom i očima. Vaše lice prirodno zrači skladom, jer su sve boje bliske jedna drugoj po intenzitetu. U crno-beloj verziji vaše slike, sve bi izgledalo unutar sličnog "sivog spektra", objašnjava Alieenor.

Za osobe s niskim kontrastom, preporučuje se minimalan, prirodan makeup look – tzv. "no makeup" makeup. Ideja je da ne preopteretite lice intenzivnim nijansama, jer bi to moglo previše da istakne jednan deo, narušavajući prirodnu ravnotežu vašeg lica. Blagi tonovi i prozračne formule na očima, obrazima i usnama omogućuju da lice izgleda besprekorno, ali nenapadno. Umesto da stvorite jedan fokusni punkt, kao što bi bile intenzivne oči ili usne, ovde je važno sve ujediniti za skladan efekat.

Srednji kontrast: Suptilni balans

Osobe sa srednjim kontrastom imaju blagu, ali vidljivu razliku između boje kože, kose i očiju. Primera radi, ako imate kosu tamniju za nijansu ili dve od vaše kože, ili svetliju kosu od kože srednjeg tona, onda spadate u ovu kategoriju. Alieenor kaže da se ovaj kontrast najčešće nalazi kod ljudi koji imaju "nešto u sredini" – ne previše slične, ali ni previše različite boje lica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tsutsumi Hoang (@xoxotsumi)

Za šminkanje srednjeg kontrasta, trik je stvoriti suptilan balans. Na primer, rumenilo srednje tonirane nijanse i ruž u sličnoj boji mogu pomoći da vaše lice izgleda ujedinjeno, bez oštrih prelaza. Ideja je u tome da, kad stavite šminku, ne bi trebalo da vidite delove lica kao odvojene entitete, već celo lice kao skladnu celinu. Dodavanje malo boje na obraze i usne pomaže uediniti kompletan look i pruža osećaj skladnosti.

Visok kontrast: Očigledne karakteristike i intenzitet

Osobe s visokim kontrastom imaju izražene razlike između boje kože, kose i očiju. To može značiti da imate vrlo svetlu kožu s tamnom kosom ili tamnu kožu s izuzetno svetlom kosom, kao što to često viđamo kod slavnih osoba poput Bijonse, kad nosi platinastu kosu ili Kaje Gerber, koja je povećala kontrast prelaskom na tamnu boju kose.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hung Vanngo (@hungvanngo)

Kod visokog kontrasta, prirodna oštrina boja na vašem licu omogućava vam da nosite intenzivniju šminku. Smokey eye, tamniji ruževi i izraženije konture idealni su za vas, jer vaša prirodna razlika u bojama već privlači pažnju. Ovde je trik u balansiranju intenziteta – primera radi, tamna kosa sa svetlom kožom može zahtevati upotrebu tamnijih tonova na očima i obrazima kako bi se postigao sklad.

Ako imate platinastu kosu i tamniji ten, možete uneti svetle, ledene nijanse na kapke i usne kako biste spojili svetliju kosu i tamniji ton kože. Za one s tamnom kosom i bledom kožom, preporučava se igranje s mat nijansama na usnama i smokey eye tehnikama kako bi se postigao dramatičan, ali uravnotežen izgled.

Na kraju, ključ kontrastne šminke je stvaranje ravnoteže između vaših prirodnih karakteristika. Bez obzira na to koji je vaš kontrast, cilj je postići skladan, ali upečatljiv izgled. Alieenor preporučuje da koristite rumenilo, ruž i senke u nijansama koje odgovaraju vašoj prirodnoj lepoti, a ne da se oslanjate na modne trendove. "Ne morate uvek praviti full glam da biste izgledali zadivljujuće – ponekad suptilan pristup šminki može učiniti čuda", kaže ona.