Lepota žene

Kako se menjaju ideali lepote? "Botoks je opasan i može da izazove smrt" VIDEO

Standardi lepote se stalno menjaju, a jedno od pitanja je i da li su žene pod pritiskom da treba da izgledaju mlađe nego što jesu.

27.09.2024.

15:37

Izvor: superžena

0
Kako se menjaju ideali lepote? "Botoks je opasan i može da izazove smrt" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Lepota žene je danas prilično izmenjena, pa tako ono što su naše bake smatrale lepom ženom možda ne bi prošlo današnje standarde.

Prvi kozmetički preparati su sadržali samo prirodne sastojke, pa smo tako imali proizvode od maslinovog ulja, životinjske masti ili gline, dok danas imamo botoks i filere.

Više nije retkost da vidimo mlade devojke koje se podvrgavaju nekim estetskim korekcijama kako bi "ulepšale" svoje lice i zaustavile prirodno starenje.

Kako definisati lepu ženu u prošlosti i lepu ženu po današnjim idealima lepote?

"Ja pamtim moju baku koja je imala beo ten i bila je lepa starica. Negovanje je bilo samo mlekom, šminke nije bilo, nikada nismo ni pričali o estetskoj hirurgiji, osim ako je zdravlje u pitanju. Poslednjih 20 godina se često srećem sa pričom estetske hirurgije u penzionerskoj populaciji. Velika je razlika između žena u Srbiji i u inostranstvu", rekla je Neda Šantić, predsednica udruženja penzionera opštine Stari grad u emisiji 150 minuta.

fizkes/Shutterstock

Najpre čovek mora da primeti lepotu duha, pa tek onda sve ostalo.

"Ja sam pristalica estetskih zahvata, ali to mora da bude u granicama dobrog ukusa i kod stručnih ljudi. Ne podržavam kada to rade maloletna deca i devojke u ranim dvadesetim godinama, to je moja procena", rekla je Milica Tričković, modna kreatorka.

Danas je dosta toga lako dostupno svima, a čini se da su ljudi manje informisani. Da li su dobre metode za podmlađivanje i ulepšavanje?

"Kad smo mladi, imamo lične nesigurnosti i hoćemo nešto da menjamo. Deci treba da damo samopouzdanje na drugi način, a ne estetskim intervencijama. Imamo trajne probleme sa filerima koje su devojke stavljale. U zrelijim godinama treba lepo izgledati, ali ne može nam biti nametnutno da izgledamo kao devojka od 20 godina. Ipak, neke stvari su i nametnute jer je produžen radni vek", rekla je Brankica Tepavčević, doktorka estetske medicine i plastične hirurgije.

Danas je nešto uredno samo ako je "izbockano", dok korišćenje kreme u nezi pada u zaborav. Botoks je, igrom slučaja, počeo da se koristi nakon što su oftalmolozi primetili da nema bora oko očiju nakon primene botoksa. Ipak, važno je napomenuti da je botoks vrlo opasan neurotoksin i da u većoj dozi može da izazove smrt.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu.

Izvor: prva