Zdravlje žene

Prelijte lovorov list maslinovim uljem i oduševićete se – toliko je moćno

Znate li koliko moćan lek dobijete kada lovorov list prelijete maslinovim uljem?

22.04.2024.

21:29

Izvor: Jutarnji.hr

0
Prelijte lovorov list maslinovim uljem i oduševićete se – toliko je moćno
SUNG MIN/Shutterstock

Podeli:

Lovorov list je dobro poznat i omiljen začin, a dugo je imao posebno mesto u našim kuhinjama. No, malo ko zna da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti ovo lišće kako biste pripremili lekovito ulje, koje poseduje fatastična zdravstvena svojstva. Donosimo nešto više o svojstvima ovog proizvoda, te načinu njegove primene.

Potrebni sastojci:

– 30 grama listova lovora

– 250 ml maslinovog ulja

Način pripreme:

Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem. Stavite smesu u staklenu flašu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 14 dana. Protresite sadržaj flaše s vremena na vreme. Nakon 2 nedelje procedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Držite dobijeno lovorovo ulje u hladnoj sobi.

Lovorovo ulje kao lek:

Ako je potrebno, lagano zagrejte ulje na pari. Utrljajte ulje temeljno na bolesne zglobove. Osim u lečenju zglobova, lovorovo ulje se takođe koristi za migrene i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je umasirati ulje na slepoočnice. Lovorovo ulje može zameniti aspirin, jer je u mogućnosti da smanji povećanu telesnu temperaturu. Ono takođe pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crevima, normalizuje funkciju jetre i bubrega i poboljšava apetit.

Takođe, lovorovo ulje je super za preventivne mere. Ono ima sposobnost da poveća otpornost na infekcije, odnosno efikasno je kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Možete koristiti lovorovo ulje kako biste pripremili losion za rešavanje problema s kožom na licu. Ovaj losion je vrlo delotvoran u borbi protiv akni i mitisera.