Praktični saveti

Kako da vam maslinovo ulje što duže ostane sveže i ukusno

Maslinovo ulje je dragoceno; na njemu pržimo hranu, dodajemo ga u salate, završavamo njime jela, a najčešće ga pogrešno skladištimo.

11.04.2024.

14:41

Izvor: Jutarnji.hr

2
Kako da vam maslinovo ulje što duže ostane sveže i ukusno
Caftor/Shutterstock

Podeli:

Ko ceni kvalitetno maslinovo ulje vrlo dobro zna da je ono osetljivo i da je potrebno pravilno njime rukovati kako biste zaista izvukli najbolje iz svake kapi. Najgore što se može dogoditi jeste da vam se maslinovo ulje pokvari, što ćete lako otkriti prvo po užeglom mirisu, a zatim i po izrazito gorkom i neprijatnom ukusu, ako se uopšte naterate da ga probate. Ako još nešto i pripremite s tim uljem, to će znatno uticati i na vašu hranu, pokvariti vam jelo i uništiti ceo doživljaj.

Još je veća šteta kada se pokvari ekstra devičansko maslinovo ulje, jer je za njega utrošeno puno više maslina i truda, a vi ste izdvojili i puno više novca kako biste dobili željeni kvalitet i kompleksnost ukusa. Kako biste to izbegli, važno je da na umu imate nekoliko ključnih stvari.

Visoke temperature zaista nisu prijatelj maslinovom ulju

Možda je praktično imati flašu maslinovog ulja u fioci ili ormariću tik uz rernu ili na pultu uz šporet, no to je najgore mesto na kojem ga možete držati. Umesto toga izaberite hladno i suvo mjesto poput špajze ili udaljene police. To pogotovo važi za skupocena ulja koja se najčešće koriste za finiširanje jela. Ako svakodnevno koristite maslinovo i praktičnije vam je da stoji bliže šporetu, svakako je bitno da bude u primerenoj ambalaži.

Maslinovom ulju ne prija ni svetlost

Izloženost jakom svetlu, bilo sunčevom ili veštačkom, može ubrzati proces kvarenja maslinovog ulja te smanjiti količinu antioksidansa koji se u njemu nalaze. Upravo se zato većina maslinovog ulja prodaje u tamnim zelenim flašama. Ako ste svoje domaće ulje dobili u providnoj flaši, obavezno ga prebacite u tamnu ili čak keramičku flašu koja će potpuno sprečiti prodiranje svetlosti. Neka to bude flaša koju je lako čistiti, dovoljno širokog grla da kroz njega može ući i četka za čišćenje flaša kako biste mogli da je koristite više puta.

Ograničite pristup vazduhu

Treći faktor na koji morate obratiti pažnju je kontakt vazduha i maslinovog ulja - čim otvorite flašu, počinje proces propadanja ulja. Zato je važno da izlivate potrebnu količinu pre kuvanja u manju posudu ili vrč i zatvarate glavnu flašu. Nakon korišćenja te pomoćne posude za doziranje svakako je dobro očistite kako se ti ostaci sa stajanjem ne bi pokvarili i time uništili ukus svakog novog dolivanja ulja.

Obratite pažnju na rok trajanja

Većina maslinovih ulja traje dve godine nakon same berbe, ako stoji u neotvorenoj flaši. Ako ste flašu otvorili, što pre potrošite maslinovo ulje, to bolje. Zato je bolje kupovati manje flaše maslinovog ulja umesto većih količina, koliko god se činile kao dobra prilika da malo uštedite. Dugoročno vam se jednostavno neće isplatiti.