Zdravlje žene

Savršen stari trik za dobar san: Stavite list ove moćne biljke ispod jastuka

Ovaj trik sa lovorovim listom praktikovali su još i stari Rimljani.

12.06.2024.

8:28

Izvor: Novilist.hr/Šarlota Brnčić

0
Savršen stari trik za dobar san: Stavite list ove moćne biljke ispod jastuka
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Stari su lovoru pripisivali magične moći, ali opuštajuća i protivupalna svojstva ove biljke potvrđuje i nauka. Više-manje, trećinu života provedemo spavajući, ali bitno je da je naš odmor kvalitetan i da nas regeneriše kako bismo se bolje suočili s izazovima dana.

Ipak, mnogi od nas pate od nesanice, često se bude tokom noći ili se loše odmaraju, što rezultira time da dan počinjemo umorniji nego što smo bili kad smo otišli u krevet.

Pre nego što počnemo da na svoju ruku uzimamo lekove koji obećavaju miran i neometan san, posegnimo za prirodnim metodama koje su svakako efikasnije i manje štetne za naš organizam.

Jedan od takvih lekova, koji su praktikovali još Grci i Rimljani, sastoji se od stavljanja lovorovog lista ispod jastuka pre spavanja.

Kako nam ova biljka može pomoći da se bolje odmorimo?

Osim što ima probavna i antibakterijska svojstva (čaj od lovora odličan je kod dijareje ili za pospešivanje pravilne probave), lovorov list ima opuštajuća i umirujuća svojstva.

Pijenje čaja od ove biljke ili udisanje njenog mirisa pomaže u snižavanju krvnog pritiska, oslobađanju od napetosti i smanjenju nivoa nervoze i stresa, što nam omogućuje bolji san.

Nadalje, ublažava bolove predmenstrualnog sindroma, pogoduje mirnom odmoru, čak i ženama u reproduktivnoj dobi.

No, postoji još jedan dobar razlog za spavanje s lovorovim listom pod jastukom – motiv koji vuče korene iz narodne tradicije koja ovoj biljci pripisuje čak i magičnu moć.

Prema predanju, lovor ima važan uticaj na naše snove.

Ako imamo neku brigu koja nas tišti ili misao koja nam ne da mira, spavanje s listom ove biljke pod jastukom omogućiće nam da "sanjamo" rešenje našeg problema, koje ćemo moći sprovesti u delo jednom kada se probudimo.