Zdravlje žene

"Trougao smrti": Na ovom mestu nikad ne biste smeli da iscedite bubuljicu

Puno nas smatra ceđenje bubuljica samo lošom navikom, ali u nekim slučajevima može biti opasno po život.

05.08.2024.

12:49

Izvor: Jutarnji.hr

2
"Trougao smrti": Na ovom mestu nikad ne biste smeli da iscedite bubuljicu
gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Svi smo imali one dana kada smo samo gledali u bubuljicu tačno na nosu ili blizu usana i jedva čekali da je iskopamo. Ali pre toga bi bilo najpametnije da malo razmislimo. Na našem licu postoji posebno osetljivo područje poznato kao "trougao smrti", gde ceđenje bubuljica može dovesti do ozbiljnih problema. Zvuči dramatično? Ovaj trougao proteže se od početka mosta nosa do uglova usana, a petljanje s bubuljicama ovde je veliko NE. Saznajte zašto je ovo područje toliko rizično i zašto bi trebalo da se oduprete porivu da cedite te dosadne akne.

Trougao smrti

Ovo je izraz koji dermatolozi koriste za opisivanje područja koje povezuje nos s uglovima usta. Obašnjavaju da je ovaj deo lica posebno rizičan zbog svoje bliske povezanosti s mozgom. Da biste to vizualizovali, zamislite da prstima formirate trougao - vrh na mostu nosa i baza koja se proteže preko gornje usne.

Rizici

Ceđenje bubuljica na koži može gurnuti sav taj sadržaj dublje u kožu što može dovesti do komplikacija kao što su trajni ožiljci, pojačano crvenilo i bolnije akne. Što je još važnije, u području "trougla smrti" to može dovesti i do infekcija potencijalno opasnih po život.

Jedan od ozbiljnih rizika je tromboza kavernoznog sinusa (CST), stanje u kojem se krvni ugrušak stvara u kavernoznim sinusima, venama na dnu mozga. Ovo stanje može ozbiljno ometati protok krvi iz mozga što značajno preti vašem zdravlju, a svaka infekcija na tom području zapravo ima jasan put do mozga zbog povezanosti vena na licu.

Simptomi CST-a

Rano prepoznavanje simptoma CST-a ključno je za umanjenje rizika.

- Povišena temperatura

- Glavobolja

- Paraliza očnih mišića

- Otok oko očiju

Ožiljci, uočljivije i bolnije akne

Često dodirivanje ili ceđenje bubuljica ne samo da rizikuje infekciju, već i čini akne uočljivijima i bolnijima, može gurnuti bakterije i ulja dalje u kožu, uzrokujući više otoka i crvenila, a može dovesti i do ožiljaka. Ožiljci ili tamne mrlje mogu se pojaviti kako koža zaceljuje, pri čemu nekim mrljama treba i do godinu dana da izblede, dok druge mogu biti trajne.

Sigurni načini lečenja bubuljica

Umesto ceđenja bubuljica, ovo su neke sigurnije alternative za njihovo rešavanje:

- Tretmani bez recepta - Adapalen, azelaična kiselina, benzoil peroksid, glikolna kiselina, salicilna kiselina i sumpor mogu pomoći u lečenju akni.

- Izbegavajte hranu koja izaziva akne - Hrana bogata mastima, šećerom ili mlečnim proizvodima može pogoršati akne kod nekih ljudi.

- Svakodnevna rutina nege kože - Koristite nežno sredstvo za čišćenje, izbegavajte proizvode na bazi alkohola, držite kosu dalje od lica i koristite nekomedogene proizvode.

Ako baš morate

Ako morate iscediti bubuljicu, izbegavajte "opasni trougao" i sledite ove savete:

- Očistite ruke i lice - Proverite da li su ruke i područje oko bubuljica temeljno čisti.

-  Koristite odgovarajuće alate - Upotrebite štapić za uši ili mekani deo vrha prsta kako biste ravnomerno pritisnuli, poželjno je staviti i rukavice.

- Znajte kada treba prestati - Ako bubuljica ne izlazi lako, ostavite je na miru.

- Naknadna nega - Nanesite lokalnu antibiotsku mast.