Veze i odnosi

Ne mučite više sebe, ovo su četiri jasna znaka da bi trebalo da prekinete vezu

U ljubavnim odnosima ponekad se suočavamo sa izazovima koji zahtevaju pažnju. Međutim, problemi nastaju kada partneri ne pokušavaju da reše ove izazove.

11.05.2024.

11:52

Izvor: Krstarica/A.J.

1
Ne mučite više sebe, ovo su četiri jasna znaka da bi trebalo da prekinete vezu
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Dakle, prepoznavanje znakova da veza više nije zdrava je ključno za naše emocionalno i psihičko blagostanje. Tako je psiholog Džefri Bernštajn otkrio četiri znaka koji sugerišu da bi možda bilo najbolje prekinuti vezu.

1. Stalni nedostatak poverenja

"Poverenje je temelj svakog smislenog odnosa koji služi kao vitalna osnova za negovanje intimnosti, emocionalne veze i međusobnog razumevanja između pojedinaca", kaže Bernštajn za "Psychology Today". Nedostatak poverenja može izazvati i druge probleme, pa psiholog tvrdi da je to rani pokazatelj da bi veza trebalo da se završi.

2. Destruktivni sukobi

Nesuglasice mogu eskalirati u destruktivne borbe u kojima se razmjenjuju teške riječi, kaže Bernstein. On upozorava da ozbiljniji problemi nastaju kada se, uprkos pokušajima da se konflikt reši, nastavi toksična dinamika.

"To stvara nesigurno i nezdravo okruženje i znak je da se veza raspada", objasnio je on.

3. Emocionalno zanemarivanje i nepovezanost

Ako jedan partner stalno odbija emocionalne potrebe i osećanja drugog, to je znak toksične veze. Shodno tome, drugi partner se može osećati izolovano i nevažno u vezi. Zato psiholog savetuje da prekinemo vezu ako se nađemo u ovoj situaciji.

4. Neusklađenost životnih ciljeva

Za vezu nije dovoljna samo ljubav, već i kompatibilnost, tvrdi Bernštajn.

"Uprkos ljubavi, nepomirljive razlike mogu stvoriti distancu između partnera. U ovom slučaju je najbolje prekinuti vezu", zaključio je psiholog.