Veze i odnosi

Rezultati ove studije razočaraće posebno jednu grupu muškaraca

Prema studiji iz 2011. godine, stereotip da veseli i nasmejani muškarci imaju veće šanse u ljubavi nije sasvim tačan.

22.09.2024.

20:09

Izvor: Index.hr

0
Rezultati ove studije razočaraće posebno jednu grupu muškaraca
CHUCK LORRE PRODUCT./WOLF FILMS/WARNERBROS TELEVISION/Profimedia

Podeli:

Studija pod nazivom Happy guys finish last donosi zanimljive rezultate koji ukazuju na to da žene često ne doživljavaju nasmejane muškarce kao privlačne.

Istraživanje koje je sprovela grupa naučnika u centru Univerziteta Britanska Kolumbija, a koje je objavljeno na portalu ScienceDaily, pokazalo je da žene više vole muškarce koji se ponašaju ponosno, uzdržano i ozbiljno.

Dobro raspoloženje, ljupkost i osmeh nisu ključne osobine koje žene traže kada je u pitanju seksualna privlačnost, tvrdi studija. 

Studija je posmatrala kako različiti izrazi lica utiču na percepciju privlačnosti, a rezultati su pokazali da žene često imaju tendenciju da biraju muškarce čiji izrazi lica pokazuju ponos ili samopouzdanje.

Izražena sreća, iako pozitivna u mnogim drugim aspektima života, čini se da ne doprinosi percepciji seksualne privlačnosti.

Štaviše, osmeh i preterano izražene emocije tumačeni su kao nedostatak muškosti. Istraživanje je detaljno proučavalo reakcije učesnika na različite izraze lica muškaraca. Žene su znatno bolje reagovale na ozbiljne ili ponosne izraze lica, dok su osmehi muškaraca često rezultirali nižim ocenama privlačnosti.

PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Jedno od ključnih pitanja ove studije je kako izrazi poput ponosa ili samopouzdanja kod muškaraca utiču na žene. Takvi izrazi često signaliziraju status, snagu i zaštitne kvalitete, osobine koje su istorijski igrale važnu ulogu u romantičnoj privlačnosti.

Žene, iako privučene različitim aspektima partnera, evolutivno su sklone da prepoznaju ove znakove kao važne za odabir partnera.

Dakle, srećni muškarci, iako se često doživljavaju kao otvoreni i prijateljski raspoloženi, prema ovoj studiji, doživljavani su kao manje poželjni u kontekstu romantične veze. Muškarci sa dozom misterije ili ozbiljnosti često ostavljaju jači utisak.

Ipak, za vesele momke nije sve tako mračno Ali vredi napomenuti da istraživanje ne znači da muškarci treba da se odreknu osmeha u potpunosti. U svakodnevnim društvenim interakcijama, osmeh ostaje ključan za stvaranje prijatne i prijateljske atmosfere. Istraživači ističu da je to samo jedan segment složene dinamike seksualne privlačnosti.

Naravno, ljudska privlačnost ne zavisi samo od izraza lica, već i od čitavog niza faktora, uključujući karakter, zajedničke interese i kompatibilnost. Ali ova studija pruža intrigantan uvid u to kako prvi utisci, posebno oni koji se odnose na emocije lica, mogu igrati ulogu u privlačnosti.

PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Rezultati ove studije samo naglašavaju da je važno razumeti kontekst u kome određene emocije imaju veći ili manji uticaj na privlačnost.

Na kraju krajeva, osmeh i srećno držanje mogu biti izraz dubokog unutrašnjeg zadovoljstva, kvalitet koji može biti izuzetno privlačan na duge staze. Ova studija je postavila pitanja o društvenim normama i očekivanjima i ukazuje da seksualna privlačnost često prevazilazi prve utiske i ponašanje.