Veze i odnosi

Koliko su deca školskog uzrasta edukovana o seksu? "U porodici je to tabu tema" VIDEO

Rezultati poslednjeg istraživanja u školama su mnoge iznenadili...

28.10.2024.

18:17

Izvor: superžena

0
Koliko su deca školskog uzrasta edukovana o seksu? "U porodici je to tabu tema" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Prеmа rеzultаtimа pоslеdnjеg istrаživаnjа pоnаšаnjа u vеzi sа zdrаvljеm dеcе šкоlsкоg uzrаstа u Rеpublici Srbiјi, među učenicima prvog rаzrеdа srеdnjе šкоlе којi su stupili u sекsuаlnе оdnоsе njih  64,4 % коristilо је коndоm, dок је oko 13 % као mеtоd zаštitе priliкоm pоslеdnjеg оdnоsа коristilо pilulе zа коntrаcеpciјu.

Da li su kondomi, spirale ili tablete najbolji izbor?

O tome se govorilo u emisiji 150 minuta, gde je gost bio dr Zoran Raović, ginekolog.

"U porodici je tabu tema pričati o seksu i ranom stupanju u seksualne odnose. Deca su u nedostatku informacija, ne postoji razgovor o tome niti koji je način zaštite. Sami grabe po internetu i traže informacije", istakao je dr Raović.

Ima više vrsta zaštite, sve zavisi od toga koliko godina imaju. Ako se radi o srednjoj školi, kondom je najbolji način zaštite.

"Svi su čuli za kondom, pa i deca. Dostupni su svuda, ali sam ja za to da se kupuju u apotekama, nikako na trafikama. Postoji i dijafragma za devojke", ističe ginekolog.

Mnogi posežu i za pilulama za dan posle zbog straha od neželjene trudnoće.

"To je hormonska terapija. To je 40 puta jače i koncentrovanije, te može da dovede do raznih poremećaja, disbalansa hormona, te lekari nisu za korišćenje takvog vida kontracepcije", zaključio je Raović.

"Ohrabrujuća je vest što sve više mladih devojaka dolaze na savetovanje baš zbog toga što u porodici nikada nisu pričale o tome. Radi se o devojkama koje imaju 16, 17 godina koje dođu sa drugaricom na razgovor."

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: prva