Promo

Prevencija gojaznosti kod dece školskog uzrasta

Početak vršnjačke edukacije u osnovnim školama u Subotici, Somboru i Novom Sadu

25.04.2024.

16:05

Izvor: Promo

Prevencija gojaznosti kod dece školskog uzrasta
Promo/ Bustuj zdrave navike

Podeli:

Udruženje "Uvek zdrav stav" i ove godine pokrenulo je vršnjačku edukaciju u školama obuhvaćenim projektom "Bustuj zdrave navike", koji je usmeren na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece u Srbiji, a uz podršku kompanije AstraZeneca.

Osnovne škole u Subotici, Somboru i Novom Sadu: OŠ "Bratstvo i jedinstvo", OŠ "Kizur Ištvan", OŠ "Sonja Marinković", OŠ "Dositej Obradović", OŠ ,"Dušan Radović" i OŠ "Svetozar Marković - Toza" uključile se se u ovaj važan projekat u okviru kog će učenici viših razreda proći obuku kako bi postali vršnjački edukatori. Nakon obuke, njihova uloga će biti da dele svoja znanja, iskustva i savete o zdravom načinu života i razvoju zdravih navika sa svojim vršnjacima.

Vršnjačka edukacija kao deo trogodišnjeg projekta „Bustuj zdrave navike“ teži da podstakne rešavanje jednog od gorućih problema u Srbiji - gojaznost dece školskog uzrasta. Ova metoda ima brojne prednosti i važnost u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj komunikacionih veština, liderstva, empatije i samopouzdanja.

Koliki značaj ima pokretanje ovog projekta istakao je direktor za Srbiju kompanije AstraZeneca, Aleksandar Tripković: "Fokus naše kompanije oduvek je bio na unapređenju zdravlja ljudi širom sveta, a upravo iz tog razloga realizujemo brojne projekte usmerene upravo ka mladima, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. U poslednjim decenijama, suočavamo se sa sve većim izazovima vezanim za gojaznost kod dece što nas je podstaklo da pokrenemo ovaj važan projekat i pokušamo da, na nešto drugačiji način, pristupimo deci i roditeljima i ukažemo im na važnost sticanja zdarvih navika već u ranom detinjstvu. Verujem da je odgovornost svih nas da se aktivno uključimo u rešavanje ovog problema i da zajedno sa partnerima i zajednicom radimo na stvaranju bolje budućnosti".

Gojaznost u detinjstvu predstavlja zdravstveno stanje koje sa sobom nosi ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a pogađa sve više dece u Srbiji. Projekat "Bustuj zdrave navike" ima za cilj da edukuje decu, ali i roditelje o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. Tokom 2023.godine, u projektu je učestvovalo pet beogradskih osnovnih škola, a za ovu godinu je planirano da pored gorepomenutih škola, budu obuhvaćene i druge škole u celoj Srbiji.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Tagovi: