Aktuelno

Čak 80 odsto žena pravi ove dve greške u odnosima sa muškarcima

Ljubavne veze su složeni međuljudski odnosi i zahtevaju pažnju i razumevanje, a mnoge žene prave dve greške u odnosima sa muškarcima, kaže psiholog Irina Molvinskaja.

27.06.2024.

10:35

Izvor: Index.hr

2
Čak 80 odsto žena pravi ove dve greške u odnosima sa muškarcima
NDAB Creativity/Shutterstock

Podeli:

Prema njenim rečima, prva greška je to što žena počinje da preuzima ulogu majke u vezi.

"Ova pojava se manifestuje u preteranoj brizi, kontroli i starateljstvu, što nije primereno u partnerskom odnosu. Žena ne treba da bude majka svom mužu jer tada pokušava da kontroliše svaki aspekt života svog partnera, brine o njemu kao dete i reši njegove probleme", objasnila je ona za portal Gazeta.

Ističe da takvo ponašanje dovodi do disbalansa u vezi, pa partner može da počne da se oseća zavisno, detinjasto i kao rezultat toga može da izgubi interesovanje i poštovanje prema ženi.

"Razlozi ovakvog ponašanja mogu biti ukorenjeni u porodičnim odnosima i stereotipima, gde žene od detinjstva uče da je njihova glavna uloga da brinu i štite. Međutim, u odnosima među odraslima takav pristup nije samo neefikasan, već i štetan. Partnerstvo podrazumeva jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu Žene treba da nauče da veruju svom partneru i da mu dozvole da pokaže nezavisnost i odgovornost", napominje Molvinskaja.

Kao drugu grešku ističe nesigurnost u sopstvene želje i ciljeve.

"Ako žena ne može jasno da izrazi svoje želje i ciljeve, to izaziva tenzije i nesporazume sa partnerom i otuđenje od partnera. Uostalom, njenom partneru je teško da zadovolji potrebe koje sama žena ne izražava i ne ispunjava", istakla je Irina.

Ona savetuje ženama da rade na sebi i postanu samopouzdanije. Takođe naglašava važnost otvorene i iskrene komunikacije sa partnerom i deljenja svojih misli i osećanja