Praktični saveti

Stavite ovu biljku na balkon i rešićete se komaraca

Osim što će oterati dosadne komarce i konačno se opustiti i uživati, uz to i lepo miriše.

17.06.2024.

16:56

Izvor: 24sata.hr/Anamarija Dukši

1
Stavite ovu biljku na balkon i rešićete se komaraca
Kanurism/Shutterstock

Podeli:

Nije zahtevna, voli sunce i predivno miriše. Osim što ste oterali komarce, imaćete i fin miris oko sebe koji podseća na tamjan. Može se kombinovati i s petonijama.

Vreme je toplih večeri, s temperaturama koje nam neće dozvoliti ni noću da se pošteno odmorimo, osim uz klimu. Nekima nema draže stvari od razgovora na terasi do dugo u noć i uživanja u omiljenom piću. Jedna stvar koja može uništiti uživanje u svemu tome su - komarci. Ipak, ove dosadne insekte možete oterati pomoću jedne biljke.

U pitanju je tamjanika, hilandarski bosiljak ili Sveta Petka. To je biljka koja svojim mirisom efikasno tera komarce. Sve što vam je potrebno je da nekoliko tegli te biljke postavite na terasu i komarci vas više neće dirati.

Sad kad više nema komaraca, vreme je za uživanje...

Roza_Sean/Shutterstock

Još jedna jako korisna biljka je čuvarkuća.

Čuvarkuća je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, naročito kod kožnih oboljenja. Njeni listovi sadrže sluzavi sok koji ima lekovito, umirujuće i rashlađujuće dejstvo na kožu. Deluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije. Sveže isceđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne supstance, šećer i vitamin C.