Praktični saveti

Kako da muškatle "prežive" vaš odlazak na odmor?

Među raskošnim cvećem koje krasi naše terase i dvorišta tokom leta jesu muškatle, a evo kako da negujete ove lepotice.

21.07.2024.

9:37

Izvor: Lepa i srećna/Jasmina Glišić

1
Kako da muškatle "prežive" vaš odlazak na odmor?
Zoran Milosavljevic/Shutterstock.com

Podeli:

Muškatle su relativno jednostavne za održavanje. One su tolerantne na sušu i ne zahtevaju previše pažnje, što ih čini idealnim za početnike u baštovanstvu.

Međutim, ako idete na godišnji odmor, treba preduzeti nekoliko koraka da biste sačuvali muškatle dok vas nema.

1. Zalivanje

Dobro zalijte biljke pre nego što odete. Muškatle više vole suvu zemlju, ali im je potrebno dovoljno vode da prežive dok vas nema.

2. Promena položaja

Premestite muškatle na mesto gde neće biti izložene direktnom suncu. Kad budu u senci, voda će manje isparavati iz zemlje, biljke će ostati hidrirane duže vreme.

3. Grupisanje biljaka

Stavite sve svoje biljke na jedno mesto i prebacite ih u senku. Zajedno će stvarati mikroklimu koja može pomoći u očuvanju vlage.

4. Malč

Baš kao što se leje u bašti mogu prekriti malčom, tako možete i da prekrijete zemlju u saksijama - koristite borovu koru, kamenčiće.

5. Skraćivanje

Sigurno redovno orezujete muškatle da biste uklonili precvetale pupoljke, Međutim, ako idete na godišnji odmor, možete i da ih malo radikalnije skratite da bi se biljka manje iscrpljivala tokom perioda proređenog zalivanja.

Na kraju, idealno je ako možete da zamolite prijatelje ili komšije da zaliju vaše cveće. Međutim, sve ove mere pripreme mogu i te kako da pomognu - moraće da dođu možda svega par puta dok ste vi odsutni, a budući da su sve saksije jedna uz drugu, biće im potrebno samo nekoliko minuta da ih zaliju.