Praktični saveti

Svake noći pre spavanja obavezno zatvorite vrata ove prostorije u domu

Drevna nauka o uređenju prostora kaže da se ovoga obavezno pridržavate.

23.09.2024.

13:31

Izvor: Jutarnji.hr

0
Svake noći pre spavanja obavezno zatvorite vrata ove prostorije u domu
Zhuravlev Andrey/Shutterstock

Podeli:

Vastu je drevna indijska, odnosno vedska nauka o stanovanju koju još nazivaju i indijski feng šui. Radi se o veštini koja stambene i druge prostore prilagođava zakonitostima koji vladaju u prirodi i time prostor oko čoveka čini povoljnijim za njegovo zdravlje, stvaralaštvo, blagostanje i sreću.

Vastu na sanskritu znači priroda i okruženje. Vaastu je umetnost podizanja objekta u skladu s prirodom. Indijci su tu vrstu znanja i iskustva vekovima koristili u gradnji hramova, a poslednjih se decenija sve više koristi u savremenoj arhitekturi.

Zašto je važno u kakvom prostoru živimo?

Svi osećamo i vibriramo, pa tako i naš dom. Razlika je u tome što smo mi ograničeni konturama tela i kože, dok je stan ograničen s četiri zida i fasadom. Tu se stvara elektromagnetno polje čija se energija razmenjuje s nama. Odatle je lako zaključiti da je vrlo važno kakav nam je životni prostor, jer će se gotovo sve u našem životu događati na osnovu toga.

U našem telu blokade i bolesti nastaju kada se zaustavi protok energije u nekom delu tela. Vrlo slično je i s prostorima gde je takođe zaustavljena ili blokirana energija u delovima odakle dolazi životna energija, ili nesklad u funkcionalnom položaju prostorija i elemenata, ali i drugo, može dovesti do blokiranja i oštećenja životne energije i poteškoća u tom području života.

Zanimljivo je da, gledajući stan ili kuću, prema prirodnim principima vastu, možemo opisati ljude koji tamo žive i šta se događa u njihovim životima. Prostor postavljamo u odnosu na strane sveta, uvek iz centralnog dela stana, te prema tome zaključujemo u kojim područjima života će nas stan ili kuća podržavati u životu, a u kojim će nas blokirati i kočiti.

U svakom domu postoji barem jedno ogledalo, ali prema uređenju doma vastu, ogledala nisu samo ukrasni predmeti, već i alati kojima se može uticati na energiju u domu, stvoriti iluziju u prostoru.

Ground Picture/Shutterstock

Prema vastu postoji nekoliko stvari koje treba izbegavati kako biste uvek imali novca u svom domu. Ovo je spisak:

- ne stavljajte metlu pored nameštaja ili mesta gde čuvate dragocenosti, jer to simbolizuje loše finansije;

- lekove ne treba držati u kuhinji, jer se prema vastu principima veruje da to može uzrokovati nevolje i nesreće, držite lekove u drugoj prostoriji, spavaćoj ili dnevnoj sobi;

- pravilo vedskog uređenja doma nalaže da se u kući ne drže biljke s bodljama, jer privlače nepovoljne događaje;

- porodice s malom decom često se suočavaju s problemom obojenih zidova, a prema vastu principima, prljavi zidovi i nasumične crte uzrok su finansijskih dugova i sprečavaju energiju novca;

- severoistočni deo doma uvek mora biti uredan kako bi bogatstvo ušlo u dom, zato posebno obratite pažnju na ovaj deo doma prilikom čišćenja;

- ne stavljajte slike na južni deo kuće, niti bilo šta u vezi s vodom, na primer akvarijum ili fontanu;

- mnogi ljudi ostavljaju otvorena vrata kupatila, ali prema indijskom feng šuiju to može biti uzrok finansijskih poteškoća. U kupatilu uvek ima određene količine vlage, a ako ostavite vrata otvorena, smatra se da će vam novac kliziti niz prste.