Praktični saveti

Zavesa vam se više nikad neće lepiti za telo tokom tuširanja, dovoljan je ovaj trik

Stati pod tuš nakon napornog radnog dana zaista je fenomenalan osećaj, međutim, jedna stvar mogla bi vam pokvariti taj dobar osećaj.

26.09.2024.

11:33

Izvor: Jutarnji.hr

0
Zavesa vam se više nikad neće lepiti za telo tokom tuširanja, dovoljan je ovaj trik
Ana Anderson/Shutterstock

Podeli:

Koliko vam se samo puta dogodilo da vam se tuš zavesa usred tuširanja zalepi za telo, a to nije nimalo prijatno. Kad se to dogodi, često morate jednom rukom držati tuš, a drugom se braniti od zavese - što znači da vam nedostaje još barem jedna ruka da na miru sapunjate telo...

I iako često u takvim situacijama zavapimo "Zašto se to događa samo meni?!", ova pojava je česta. Kad stanemo u kadu ili tuš kabinu i navučemo zavesu, između našeg tela i zavese je dovoljno prostora. Ali čim uključimo tuš, zavesa se, kao nekom magijom, prilepi uz naše telo.

To ne znači da samo nemamo sreće. Zapravo, ova pojava nema nikakve veze sa srećom, već je pojašnjava Bernoullijeva jednačina. Reč je o švajcarskom matematičaru, fizičaru, botaničaru, okeanografu i anatomu Danijelu Bernouliju, koji je u svojoj knjizi "Hydrodynamica" iz 1738. godine ustanovio da je pritisak manji tamo gde je brzina tečnosti veća, a veći onde gde je brzina manja. Na ovome se zasnivaju mnoge inžinjerske primene i let aviona.

Mlaz vode iz tuša povećava protok vazduha, smanjujući istovremeno pritisak u prostoru za tuširanje. Kao posledica toga, tuš zavesa vam se zalepi za telo. Uz Bernoulijevu jednačinu, efektu lepljenja zavese za telo doprinose i horizontalni vir te razlika u gustini vazduha.

Sad kad ste osvestili teorijski uzrok neugodne situacije ispod tuša, biće vam lakše pronaći praktično rešenje. A rešenja je više: možda najjednostavnije jeste da nabavite tuš zavesu od težeg materijala. Usisni pritisak vira tuša preslab je da bi uticao na teže materijale. Pomoći će i to ako zavesu ne navučete od zida do zida, već da ostavite prostora s jedne strane.

Prostock-studio/Shutterstock

Još jedno praktično rešenje je postavljanje vakuumskih gumica na donji kraj zavese. Dovoljno je postaviti gumice na spoljašnju stranu donjeg dela zavese i uz pomoć vakuuma ih pričvrstiti za unutrašnji deo kade, tako da se zavesa ne može pomerati nakon što je navučete.

U prodavnici možete jeftino nabaviti malene tegove za stolnjak, kojima je cilj da zadrže stolnjak na mestu kad ručate na otvorenom i postoji opasnost da bi vam vetar mogao promeniti planove. Dovoljno je nekoliko takvih tegova prikačiti za donji deo zavese kad se tuširate i problem je rešen.

Obično svi montiraju šipku za tuš zavesu tako da donji rub obešene zavese završava u kadi. Napravite malo veći razmak između tela i zavese tako što ćete šipku montirati desetak centimetara van prostora kade, pa će zavesa u kadi završiti pod određenim uglom. Nadamo se, dovoljnim da vas zavesa ne dodiruje za vreme tuširanja.

Ako vam je potrebno instant rešenje, dovoljno je da smanjite protok vode. Slabiji mlaz vode uzrokovaće i manju promenu pritiska, što znači i veću verovatnoću da se tuš zavesa neće pomerati.