Praktični saveti

Ovih 9 stvari nikad ne čistite deterdžentom za sudove

Postoje stvari u domaćinstvu koje bi trebalo da održavate isključivo namenskim sredstvima za čišćenje.

02.10.2024.

10:43

Izvor: Jutarnji.hr

0
Ovih 9 stvari nikad ne čistite deterdžentom za sudove
slexp880/Shutterstock

Podeli:

Deterdžent za sudove mnogima je univerzalno sredstvo za čišćenje mnogih površina u domu, ali postoje deseci kućnih predmeta i površina koje takvo sredstvo za čišćenje zapravo može oštetiti. Apartment Therapy razgovarao s profesionalnim čistačima koji su ukazali na neke od tih predmeta, a pritom su sugerisali i s čim ih je bolje tretirati.

Granitne i kamene ploče

Veliko ne! Deterdžent za sudove može ostaviti talog na providnim površinama poput granita ili kamena. Umesto toga, koristite sredstva za čišćenje formulisana za kamene površine kako biste izbegli bilo kakvu štetu.

Drveni nameštaj

Zapamtite, sredstvo za pranje sudova može ostaviti trag na drvenim podovima i drvenom nameštaju, a može ga i uništiti.

Ogledala

Kao i na podovima, deterdžent za sudove može ostaviti tragove i ostatke na ogledalima ako ga ne isperete do kraja, a za to može biti potrebno mnogo vode. Umesto toga koristite razređeno sirće ili sredstvo za čišćenje stakla.

Mašine za pranje sudova

Ostali ste bez deterdženta? Ne uzimajte deterdžent za sudove! Primarni razlog je taj što sredstvo za pranje sudova stvara mnogo pene ili mehurića. Kada se koristi u mašini za sudove, sapunica se može preliti na kuhinjski pod, stvarajući nered i potencijalno oštećujući mašinu ili pod. Mašine za pranje podržavaju deterdžent za sudove (i tablete, naravno).

Nerđajući čelik

Deterdžent može ostaviti tragove na površinama od nerđajućeg čelika. Umesto toga, odlučite se za rešenje posebno formulisano za uređaje od nerđajućeg čelika.

Koža

Prirodna ulja održavaju dobru kožu, a deterdžent će ih ukloniti. To će dovesti do sušenja i pucanja materijala.

Biljke

Iako se na internetu može videti kao "uradi sam" insekticid za biljke, o tome bi trebalo dobro da razmislite. Sastojci u mnogim komercijalnim sapunima mogu oštetiti biljke, a verovatno neće biti ni efikasni u "preporučenoj nameni". Biljke možete prebrisati krpicom nakvašenom u običnoj vodi.

Aparati za kafu

Deterdžente je bolje izbeći kad je u pitanju čišćenje aparata za kafu. On će u rezervoaru za vodu ostaviti mehuriće kojih se teško rešiti. Umesto toga, za čišćenje aparata za kafu koristite sirće, koje će se pokazati efikasnijim i boljim.

Pozlaćeni predmeti

Sredstvo za pranje sudova može izgrebati i ukloniti pozlaćeni sloj. Što se tiče nakita i pozlaćenih površina, uvek koristite namensko sredstvo za čišćenje.