Roditeljstvo

Tri uobičajene greške koje roditelji nesvesno prave u vaspitanju dece

Roditeljstvo je veoma težak posao, a ponekad ga roditelji nesvesno dodatno otežavaju.

28.04.2024.

14:48

Izvor: superžena/klix.ba

0
Tri uobičajene greške koje roditelji nesvesno prave u vaspitanju dece
Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Ovo ne samo da dovodi do stresa u porodici već i do lošijih odnosa. Zato nije loše znati gde grešite u vaspitanju dece.

Postoje tri uobičajene greške koje roditelji prave sa svojom decom, a da toga nisu svesni. Ovo ne samo da stvara neprijatne situacije, već može promeniti i živote dece. Psiholog Lisa Kaplin deli koje su to greške i zašto ih ne bi trebalo ponoviti.

Pokušavate da od deteta napravite nekoga ili nešto što ono nije

Vaše dete je prirodno introvertno, ali vi želite ekstrovertno, društveno dete. Vaše dete voli da čita, ali vi insistirate na tome da imate sportistu u kući. Takve ličnosti nije poželjno menjati.

Naime, roditeljstvo je uvek jednostavnije kada sledimo znake naše dece umesto da ih teramo da slede naše planove. To ne znači da ne postavljamo granice, ali to znači da pazimo na prirodne sklonosti našeg deteta, koristimo ih za izgradnju pozitivnih veština i interakcija, a zatim pomažemo našoj deci da se razviju u oblasti izvan njihovih zona udobnosti.

Pratite svaki pokret vašeg deteta

Ako komentarišete svaki aspekt života vašeg deteta, kao što je odeća koju nosi, koje ocene ima, kakvi su mu drugovi itd., trebalo bi da odmah prestanete da to radite jer će takvo ponašanje učiniti da se vaše dete oseća jadno.

Predavanja i kritike ne rade. Neophodno je slušati, postavljati pitanja bez osuđivanja i davati ljubazne i saosećajne savete. U suprotnom, vaše dete će se osećati razočarano i neće graditi samopouzdanje.

Nepoštovanje ili postavljanje čvrstih ograničenja

Deca su veoma mudra prema manama svojih roditelja, i ako im kažete da će izgubiti određene privilegije ako ne pospremaju svoju sobu, ali na kraju to ne uradite, samo ste ih naučili da vam ne veruju na reč .

Nemojte postavljati mnogo pravila u svom domu, ali postavite nekoliko važnih i učinite da se o njima ne može pregovarati.