Roditeljstvo

Zbog ovoga bi vaspitačice u Srbiji dobile otkaz, a ovde je to sasvim normalno VIDEO/ANKETA

Deca u skandinavskim zemljama – Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Danskoj – imaju najviše stope blagostanja na globalnom nivou. Od njih možemo dosta toga da naučimo.

24.04.2024.

11:56

Izvor: superžena/index.hr

18
Zbog ovoga bi vaspitačice u Srbiji dobile otkaz, a ovde je to sasvim normalno VIDEO/ANKETA
MNStudio/Shutterstock

Podeli:

Iako su Danci srećniji i zdraviji, video-snimak iz jednog dečjeg vrtića u toj zemlji mnoge je šokirao. Naime, vaspitačica Vini En objavila je snimak dece koja se igraju u blatu. Valjaju se i skaču u uslovima koje neki smatraju neprimerenima.

"Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave – bitno je za senzomotorni razvoj dece. Kad se deca igraju, ona angažuju sva svoja čula: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od osećaja koje blato stvara između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava vazduh, igra blatom nudi iskustvo koje ne može da se ponovi u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihovi osećaji će im biti zahvalni na tome", stoji u opisu video-snimka.

P. A. R. E. N. T. sistem zavladao svetom, roditelji masovno pribegavaju danskoj teoriji

Nakon što je video-snimak postao popularan na društvenim mrežama, lavina komentara se samo nizala. Većina korisnika mreža smatra da ne bi volela da se deca igraju na ovaj način dok su u vrtiću.

"U redu je da se deca zabavljaju, ali sigurna sam da roditelji nisu zadovoljni kad se deca vrate iz vrtića sa blatnjavom odećom", "Kako da očistim decu nakon ovoga? Ja sam vaspitačica u Americi i sigurna sam da roditelji ne bi bili srećni da im predam prljavu decu", komentarišu.

A onda su usledili komentari u vezi sa zdravljem. Odnosno, povela se rasprava o tome da li je zdravo da se deca igraju u blatu.

Mnogi smatraju da je danski način vaspitanja deteta idealan, evo i zašto

"Deca se mogu inficirati parazitima – glistama", "Samo me zanima šta se događa kad deca progutaju blato, pa zarade infekcije", pisali su.

loader

Jedna mama iz Finske je bacila svetlo na celokupnu situaciju. Ona je pojasnila da u vrtićima u toj zemlji postoje tuševi i kade u kojima deca mogu da se okupaju kada se isprljaju blatom.

"Roditelji su dužni da drže četiri kompleta čiste odeće u ormarićima. Osoblje vrtića tušira i presvlači decu čak i nakon obroka. Pretpostavljam da je Finska zbog toga sedam puta zaredom rangirana kao najsrećnija zemlja sveta. Ovakva praksa puštanja dece da se igraju u blatu je regularna praksa u skandinavskim zemljama", otkrila je.

A onda je jedna mama iz Švedske poručila: "Kod nas se kaže da ne postoji loše vreme, samo loša odeća".