Roditeljstvo

Teorija o devet minuta spasla zaposlene roditelje; sada se masovno deli na mrežama VIDEO

U današnjem svetu, u kome su oba roditelja zaposlena, retko koji od njih ima mogućnost da ceo dan posveti svom detetu. Zato je važno da što više vremena, koliko je to moguće, budete uz svoje dete.

12.04.2024.

12:48

Izvor: index.hr/superžena

1
Teorija o devet minuta spasla zaposlene roditelje; sada se masovno deli na mrežama VIDEO
Yuganov Konstantin/Shutterstock

Podeli:

Korisnica Tiktoka Sara Martinez kaže da postoje tri ključna trenutka u danu kada bi roditelji trebalo da budu sa svojom decom, a to su: tri minuta nakon što se probude, tri minuta nakon što se vrate kući iz škole ili vrtića, te tri minuta pre odlaska u krevet.

Neurolog Žak Panksep zaslužan je za teoriju o devet minuta.

"To je zajednička nit među roditeljima, od onih koji ostaju kod kuće i rešavaju veliki broj kućnih poslova, do zaposlenih roditelja koji se suočavaju sa problemima na poslu", rekla je Sara Martinez za "Njuzvik".

@iamsaramartinez I always struggle with mom guilt and questioning if i was present enough. If this is true or not, I do find setting aside specific time to be present with my toddler (no phones out, etc) has made a positive impact. #raisingkids #parenting #parentingtips #parentingtip #childpsychology #raisingtoddlers #toddlerparents #toddlermom #presentparenting #toddlermama #raisingchildren ♬ Bloom (Bonus Track) - The Paper Kites

Terapeutkinja Džoen Sidel kaže da je devetominutna praksa verovatno u vezi s teorijom privrženosti.

"Svaki od tri perioda koje majka spominje u video-snimku vrlo su značajna. To je vreme rutine i prelaza, dakle, trenuci u kojima je prisutnost roditelja ključna", rekla je Džoen Sidel za "Parents".

Dodaje da prisutnost roditelja tokom ova tri ključna trenutka pomaže detetu u razvoju sigurnosti, doslednosti i prisutnosti.

"Svi ovi faktori formiraju emocionalni i fizički temelj za razvoj vaše dece", istakla je.

Teorija od devet minuta izazvala je pozitivne reakcije kod mnogih mama koje su pogledale video-snimak.

"Ovo je tako utešna teorija za zaposlenu mamu", napisala je jedna korisnica.

"Nisam savršena, ali mogu da pokušam da budem tu u tih devet minuta", dodala je druga.

"Hvala ti što si podelila ovu teoriju", komentarisala je treća.