Roditeljstvo

Nema batina i podele poslova: 8 roditeljskih saveta zlata vrednih – ovako to Šveđani rade

Da li biste voleli da odgajate decu po njihovim pravilima?

09.05.2024.

10:15

Izvor: Index.hr

6
Nema batina i podele poslova: 8 roditeljskih saveta zlata vrednih – ovako to Šveđani rade
Liderina/Shutterstock

Podeli:

Švedska je jedna od malobrojnih zemalja u Evropi koja nema problem sa natalitetom i važi za najbolju zemlju za život porodica s decom. Roditelji u ovoj zemlji dobijaju čak 480 dana plaćenog odsustva, koje mogu deliti, dok je 90 dana neprenosivo na majku, odnosno važi samo za očeve.

Ali, to nije jedina stvar koju bismo voleli da imamo na raspolaganju - evo još osam principa vaspitanja koje se isplati kopirati od ove nordijske nacije.

Odspavajte na otvorenom (bez obzira na vreme)

Iako je u Švedskoj hladno, to ne sprečava majke i očeve u toj zemlji da svoje bebe ostave da spavaju u kolicima na temperaturama ispod nule. Smatra se da deca tako bolje spavaju i da im svež vazduh prija. Šveđani decu ostavljaju ispred kafića dok na toplom ispijaju kafu.

Ravnomerno podelite roditeljske dužnosti

Osim što dobijaju 480 dana roditeljskog odsustva, roditelji u Švedskoj dobijaju i takozvani bonus za rodnu ravnopravnost, odnosno nešto veću platu ako ravnomerno podele brigu o bebi.

Svaki dan se igrajte napolju

Šveđani kažu: "Ne postoji loše vreme, samo loša odeća". U školama u toj zemlji od dece se očekuje da svaki dan izlaze na vazduh i igraju se napolju, bez obzira na vreme. Svež vazduh smatra se vitalnim za detetov razvoj, kao i prljanje u blatu, što je dobro za imunološki sistem deteta.

altafulla/Shutterstock

Petak je dan za porodicu

Čuli ste za hygge, ali da li ste znali da Šveđani imaju svoju verziju udobnosti koja se zove mysigt? Petak je vrhunac udobnosti i zove se Fredagsmys. Tada se porodice sklupčaju ispod ćebeta, zapale sveće, zajedno gledaju film i jedu grickalice i slatkiše.

Prihvatite vrtić

Dadilje su retkost u Švedskoj, a većina porodica upisuje decu u jaslice kad napune godinu dana. Ovde se očekuje da deca većinu vremena provode igrajući se, što je glavni fokus švedskog obrazovnog sistema. Pomaže što država subvencioniše vrtiće u Švedskoj.

Ne razmišljajte previše o polu

Zabave za otkrivanje pola nisu u trendu u Švedskoj. Skandinavski roditelji trude se da ne ograničavaju decu društvenim očekivanjima na temelju pola. Na primer, u školama rade savetnici za rodna pitanja, a u Stokholmu postoji čak i rodno neutralna predškolska ustanova. U jezik je uvedena bezrodna zamenica "hen".

Opustite se oko rasporeda

Švedski stil odgajanja ne podrazumeva gomilu vannastavnih aktivnosti. Rasporedi dece u toj zemlji nisu pretrpani fudbalom, tenisom, časovima klavira ili plesom. Umesto toga, poenta je pustiti decu da se zabavljaju i igraju na otvorenom.

Nema fizičkog kažnjavanja

Švedska je bila prva zemlja u svetu koja je 1979. godine zabranila batine i svaki oblik telesnog kažnjavanja. Umesto toga, roditelji disciplinuju svoju decu razgovorom s njima.

loader