Roditeljstvo

Da li roditelj neko dete može da voli više?

Često se polemiše o tome da li roditelji svu decu vole jednako ili ipak imaju svog miljenika.

20.05.2024.

13:57

Izvor: Yumama

0
Da li roditelj neko dete može da voli više?
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Stručnjaci ističu da je odlika lošeg vaspitanja ako u porodici postoji dete koje se oseća manje ili više voljeno u odnosu na braću i sestre, a to može da ima i različite posledice na život mališana.

Klinički psiholog i psihoanalitičar dr Juri Grjazev je za gazeta.ru rekao da narcisoidni roditelji imaju tendenciju da neko dete vole više, a drugo manje, a zatim je objasnio i da to ima veze sa očekivanjima roditelja.

"Nije svako dete spremno da ostvaruje želje svojih majke i oca, pa umesto toga bira da ide svojim putem, koji je mnogo različit od onoga što su za njega ’isplanirali’ roditelji. Na taj način ono rizikuje da postane veliko razočaranje za svoje roditelje. S druge strane, ako se dete kreće ’pravim putem’, velika je verovatnoća da će ono biti miljenik narcisoidnih roditelja", tvrdi ovaj stručnjak.

Ako majka i otac daju detetu pravo da samo donosi neke odluke, da bude nezavisno, onda će, prema rečima psihologa, moći mirno i da prihvate njegove greške i njegove izbore.

"U tom slučaju, roditelji svu svoju decu tretiraju na isti način, jednako i tako se ponašaju mentalno zrele odrasle osobe", pojasnio je dr Grjazev.

On je istakao da ljudi nisu uvek u stanju objektivno da utvrde koje dete roditelji vole više, a koje manje.

"Često to preraste u konflikt između braće i sestara, a ne u problem sa majkom ili ocem. Važno je da iskreno postavite sebi pitanje: ’Da li mi deluje kao da me manje vole?’. Možda je čitava stvar u tome da brat ili sestra imaju bolju komunikaciju sa roditeljima, pa u tom smislu imaju bolji odnos sa majkom i ocem", zaključio je stručnjak.