Roditeljstvo

Nije lako biti princ iili princeza: Ovih 16 pravila moraju poštovati deca u kraljevskoj porodici

Postoji određeni set pravila za decu u kraljevskoj porodici, a neka su pomalo neobična.

26.10.2024.

9:01

Izvor: Miss7mama/Nataša Krstičević

0
Nije lako biti princ iili princeza: Ovih 16 pravila moraju poštovati deca u kraljevskoj porodici
Profimedia

Podeli:

Članovi kraljevske porodice moraju poštovati određena pravila, a to se odnosi na sve članove kraljevske porodice – bez izuzetaka.

Kraljevske porodice žive jedan sasvim drugačiji život od ostatka sveta. To je jedan zatvoreni krug u koji je teško prodreti i iz kojeg je teško izaći. Unutar tog kruga od svih se zahteva da poštuju određena pravila od kojih nema odstupanja. I kako je s odraslima, tako je i s decom. Nije sve u lepim haljinicama, najboljim školama i raskoši. Ne, nije lako biti princ ili princeza od malih nogu! Ta deca moraju poštovati određena pravila kako bi se uklopila u kraljevske standarde. Kako za sve, tako i za decu princa Vilijama i princeze Ketrin od Velsa - čim su došli na svet, morali su da se pridržavaju nekih strogih pravila.

Kako to često s pravilima biva, neka imaju smisla, dok je nekima smisao teško pronaći. Evo koja su to kraljevska pravila za decu, koja moraju slediti princ Džordž, princeza Šarlot i princ Lui.

Moraju da nauče strani jezik

Budući da su članovi kraljevske porodice, svako od njih mora naučiti barem jedan strani jezik. Princ Vilijam govori francuski, svahili, velški i galski. Što se tiče princeze Kejt, ona tečno govori francuski i pomalo italijanski. Sada čak i kraljevska deca moraju znati drugi jezik, a oni uče španski.

Moraju za krštenje da nose haljinu od Honiton čipke

Krštenja se u kraljevskoj porodici shvataju vrlo ozbiljno. Krštenja kraljevske dece mora nadgledati nadbiskup Kanterberija, a dete se krsti svetom vodom iz reke Jordan. Uz to, deca moraju nositi istu odeću: haljinu za krštenje od Honiton čipke. Navodno je haljinu naručila kraljica Viktorija za krštenje svog prvog deteta, ali poslednja generacija dece nosili su replike budući da je originalna haljina previše stara i osetljiva.

Ne mogu da putuju s drugim direktnim naslednikom

Princ Vilijam i Kejt Midlton često krše zapravo ovo pravilo dok lete sa svojom decom, iako se strogo nalaže da dva naslednika ne smeju biti na istom letu. Razlog je pomalo morbidan – da u slučaju nesreće ne budu dva naslednika na istom letu. Tako će od ove godine princ Džordž leteti odvojeno od brata i sestre.

Moraju imati pasoš i vozačku dozvolu

Budući da kraljevska deca moraju svuda da putuju, moraju dobiti pasoš čim je to moguće. A čim postanu punoletni, moraju polagati za vozačku dozvolu.

Nema društvenih igara kao što je Monopol

Kako piše The List, princ Endru je jednom prilikom rekao da porodica ne može igrati društvenu igru: "Ne smemo da igramo Monopol kod kuće. Postaje previše opako". Postoji mogućnost, kažu da se princ tada šalio, ali poznavatelji kraljevskih pravila kažu da nije nemoguće da je to stvarno pravilo. Doduše, ne zvanično pravilo, nego se samo preporučuje izbegavanje ovih igara kako bi se sačuvao mir.

Dečaci moraju nositi kratke pantalone do određenog uzrasta

Sve dok ne napune osam godina, dečaci iz britanske kraljevske porodice moraju da nose kratke pantalone. Isto tako striktno je određeno da s osam godina moraju početi da nose duge. Takvo je bilo staro, izvorno pravilo, a ova sadašnja generacija je prva koja je to malo modifikovala, pa je tako princ Luis kao petogodišnjak nosio za Božić – duge pantalone.

Devojke bi trebalo da nose haljine na zvaničnim pojavljivanjima

Kao i dečaci, i devojčice imaju modno pravilo: kad se pojavljuju zvanično u javnosti moraju nositi isključivo haljine. Devojčice nose široke haljine, kakve su nekada nosile žene na selu kao haljine koje su prekrivale odeću.

Preporučuje se što češće igranje napolju

Iako ovo nije decidno pravilo, igranje napolju se striktno preporučuje za decu u kraljevskoj porodici. Budući da je porodica od Velsa zaista sportski nastrojena, Kejt i Vilijam podstiču igru ​​svoje dece napolju - na kiši ili suncu.

Bez dečje hrane, zapakovane hrane ili školjki

Ovo verojatno nije poseban šok, ali postoji dosta pravila o hrani za decu. Deca ne smeju jesti unapred zapakovanu hranu ili hranu za bebe. Budući da imaju toliko privatnih kuvara, to im nije neki problem, ali uz to deca slede i pravilo hrane za odrasle: bez školjki.

Moraju "služiti" na svadbenim zabavama na kraljevskim venčanjima

Kraljevska deca moraju biti deo svadbenih zabava na kraljevskim venčanjima. Svi se sećamo kako su preslatki princ Džordž i princeza Šarlot bili na venčanju Megan Markl i princa Harija.

Od njih se očekuje da služe vojsku

Jedno strogo pravilo u kraljevskoj porodici je da se od muškaraca očekuje da služe vojsku. Za žene to nije obavezno, ali Džordž i Lui će se u jednom trenutku sigurno priključiti vojnim snagama.

Nema elektronskih igračaka

Ovo je očigledno novije pravilo, ali čini se da princ Vilijam i princeza Kejt ne dozvoljavaju nikakve elektronske igračke. Više vole da njihova deca rade više aktivnosti koje razvijaju maštu i podstiču razvoj, a izbegavaju se tableti, iPad-i i slično.

Moraju sedeti za dečjim stolom na božićnom ručku

Kraljevska deca provode Božić u Sandringemu s ostatkom svoje porodice, ali za ručak imaju sopstvenu sobu.

Zabranjeni su sastanci sa stranim čelnicima

Kraljevska deca ne mogu da se susretnu s vođama stranih država. No, Vilijam i Kejt prekršili su to pravilo s princem Džordžom 2016. godine kada je upoznao bivšeg američkog predsednika Baraka Obamu. Međutim, nakon toga to više nisu uradili.

Moraju da se pridržavaju svih pravila ponašanja u klanjanju, mahanju i poklonu

Znamo da odrasli strogo paze na poštovanje bontona. Ali, ista pravila se odnose i na decu. Oni moraju da nauče sve o pravilnom držanju, kada da se naklone i poklone (i kako to ispravno učiniti). Moraju da nauče kako ispravno treba mahati i još mnogo toga, a sve to moraju savladati u vrlo mladom uzrastu.