Uređenje doma

Četiri greške koje uništavaju izgled dnevne sobe: Dizajneri ovo nikako ne vole da vide

Dnevna soba je srce svakog doma i prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, pa većina ljudi najviše ulaže upravo u nju.

10.03.2024.

14:44

Izvor: Novosti/ K.LJ.

0
Četiri greške koje uništavaju izgled dnevne sobe: Dizajneri ovo nikako ne vole da vide
Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Postoji niz načina i dekorativnih detalja kojima možete da je ulepšate, ali evo šta kažu dizajneri enterijera - šta je ono što nikada ne bi trebalo da zauzima mesta u vašoj dnevnoj sobi.

Dizajner enterijera iz Majamija Lučana Frageli, koja se već 15 godina bavi ovim poslom, za "Bussiness Insider" otkrila je četiri greške koje dnevna soba "ne trpi" i kojima se narušavaju njena udobnost i atraktivnost.

Nikada ne držite podove golim

"Tepih menja fokusnu tačku sobe i dodaje vizuelni pečat koji čini prostor prijatnijim i udobnijim", rekla je Frageli.

Ona je dodala i da je pod, bilo da je reč o parketu ili laminatu, skloniji oštećenju kada nije zaštićen tepisima, te da tepisi čine da prostor izgleda privlačnije.

Vertikalne žaluzine i venecijaneri

Ovo nije poželjna opcija, tvrdi Frafeli. "Ja lično nikad nisam razumela njihovu upotrebu. Ne samo da nisu estetski prijatni, već ne uspevaju da u dovoljnoj meri osvetle dnevnu sobu i da izvuku maksimum iz dnevne svetlosti", kaže ona.

Umesto toga, preporučila je klasične roletne, a model istih uskladite sa dizajnom dnevne sobe.

Prazne police za knjige su veliko NE

Police za knjige su omiljena stvar mnogih dizajnera enterijera, otkriva Lučana, ali tvrdi da iste nikada ne smeju da budu prazne. Čak i jedna prazna polica ostavlja pogrešan utisak gostima i implicira da nemate inspiracije ni kreativnosti.

Zaboravite na postere i nalepnice koje sadrže kliše motivacione poruke

Frageli tvrdi da posteri, odštampani printovi ili nalepnice sa motivacionim porukama mogu da učine da vaš prostor izgleda "jeftino" i neoriginalno.

"Da vidim reči 'live, laugh, love' na nečijem zidu, kao dizajner enterijera bih bukvalno "poludela" od besa", kaže ona i savetuje da umesto toga svoju dnevnu sobu ukrasite pop-art umetnošću ili delima iz oblasti konceptualne umetnosti.

Ako ne želite da narušite enterijer svoje dnevne sobe, ova dizajnerka savetuje i da preskočite plastično voće u činijama kao dekor, životinjske glave na zidovima, držanje starog oružja na zidovima kao eksponat, a akcentuje i da su takozvani futoni, odnosno sofe sa drvenim postoljem, vrlo neudobne, iako mogu da deluju šik.