Praktični saveti

Na koji dan se farbaju uskršnja jaja?

Jedan od najstarijih, ali i najlepših hrišćanskih običaja je farbanje uskršnjih jaja, ali svake godine je isto pitanje - kada se ona farbaju?

02.05.2024.

14:51

Izvor: Krstarica/M. K.

10
Na koji dan se farbaju uskršnja jaja?
kaczor58/Shutterstock

Podeli:

Ovom tradicionalnom običaju raduje se cela porodica, a tradicija se prenosi s kolena koleno. Recepture za farbanje "najlepših" jaja čuvaju se kao najvažnija porodična tajna, piše Naissus.info.

Farbanje jaja je tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a recepture za farbanje "najlepših" jaja čuvaju se kao najvažnija porodična tajna, piše Naissus.info.

U nekim krajevima juga Srbije domaćice prvo jaje, čuvarkuću, farbaju u četvrtak, u ranu zoru čim sunce svane, dok se ostala jaja farbaju petkom, mada ima i onih koji veruju da na Veliki petak ne valja ništa raditi, pa se običajima prepuštaju u subotu dan uoči Uskrsa. Na pitanje "kada se farbaju jaja" odgovaraju etnolozi.

Etnolozi kažu da ne možete pogrešiti

Ne možete mnogo pogrešiti, jer etnolog i antropolog Vesna Marjanović kaže da se jaja mogu farbati od Velikog četvrtka do Velike subote.

Jaja bojena crvenom bojom su starijeg porekla nego ova današnja šarena i prema arheološkim izvorima, pominju se u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere.

Creative Family/Shutterstock

Postoje različiti nazivi za prvo obojeno jaje u kući.

Ovo su neka od njih, u zavisnosti od predela u kojem se živi:

- čuvar, čuvara, čuvarkuća, čuvarak (Vojvodina),

- krstaš (Peć), strašnik (Prizren),

- izmamak (okolina Leskovca),

- čoban (Čajnič).

Kako god nazivali prvo jaje, čuva se pored ikone do sledećeg Uskrsa.

Veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode.