Praktični saveti

Kako običan šlag da pretvorite u pravu poslasticu?

Kako biste to postigli uopšte ne treba uložiti puno truda, a rezultati su fantastični.

28.05.2024.

16:25

Izvor: Jutarnji.hr

1
Kako običan šlag da pretvorite u pravu poslasticu?
HikoPhotography/Shutterstock

Podeli:

Nekim desertima uvek fali "ono nešto" da budu savršeni, bilo da je reč o kugli sladoleda ili malo hladnog šlaga. A kada govorimo o šlagu, ne mislimo na one kupovne koji dolaze u limenkama pod pritiskom, nego o finom šlagu iz kućne radinosti, dobijenom iz punomasne pavlake za šlag.

S njim se možete zaista poigrati, jer je bezbroj mogućnosti da mu pospešite ukus. Naravno, neke stvari ne treba menjati, ali nekada je samo mala promena dovoljna da stvorite nešto sasvim novo i uzbudljivo. Ovaj jednostavak postupak za bolji ukus profesionalni poslastičari imaju u malom prstu, ali oni kućni često zaboravljaju - infuziranje!

Kako ističu na portalu Eater, pavlaka za šlag je savršena za eksperimentisanje s ukusima i njihovim kombinacijama. U nju možete dodati mlevene, ali i sveže začine, narendati koricu agruma, natapati štapiće vanile i štapiće cimeta... U pavlaku za šlag možete dodati i razne ekstrakte ukusa, no uvek je bolje odlučiti se za izvornu namirnicu, primera radi, narendanu koricu limuna ili narandže, kafu u prahu i slično.

Radi se pritom o hladnom infuziranju: u svoju pavlaku za šlag ubacite, na primer, grančice majčine dušice, ruzmarin ili limunsku travu pa pustite da u frižideru tako odstoji 24 sata. Nakon tog procedite pavlaku i probajte je kako biste testirali jačinu ukusa. Po potrebi dodajte još pavlake za šlag ili pak ponovite postupak infuziranja da pojačate ukus. Nakon toga sledi pravljenje samog šlaga pomoću miksera.

Ako nemate vremena za infuziranje, pre nego počnete praviti šlag umešajte u pavlaku za kuvanje mleveni kardamom ili muškatni oraščić, a ako ste hrabriji, isprobajte i mlevenu papriku. Možete dodati i kašiku sezamovog ulja ako želite da dobijete orašastu notu ili malo tamari sosa ako vam treba malo slanoće. Umešajte malo pekmeza ili džema da dobijete na voćnosti i boji.

Budući da je šlag dodatak, a nije glavna zvezda vašeg deserta, ulog je mali, a prostor za kreativnost zaista velik, pa se opustite i počnite sa isprobavanjem.