Praktični saveti

Hleb vam je kao kamen? Za 15 minuta može biti kao nov

Jednostavan, a efikasan način kako da ustajaloj vekni hleba udahnete novi život.

12.06.2024.

10:23

Izvor: Jutarnji.hr

3
Hleb vam je kao kamen? Za 15 minuta može biti kao nov
PIXbank CZ/Shutterstock

Podeli:

Svakome od nas se bar jednom dogodilo da je kupio hleb i spletom okolnosti zaboravio na njega, da bi zatim otkrio da se vekna hleba pretvorila u kamen kojim bi se moglo lagano čak nešto i razbiti.

Naravno, postoji puno jela koje možete da pripremite od starog hleba, ali, kada je reč o celoj okamenjenoj vekni, sečenje hleba postaje pravi problem. Ako svoju veknu niste još ni načeli, pa čak i tada, postoji jednostavan način kako da u nju udahnete novi život, a sve što će vam biti potrebno su rerna i voda.

Pre nego počnete s oživljavanjem svoje tužne vekne hleba, dobro je pregledajte da ne bi ispalo da je hleb zahvatila buđ. U tom slučaju nema povratka, jedino što možete učiniti jeste da bacite hleb u smeće jer to što je samo na jednom delu vidljiva buđ ne znači da se ona već nije proširila. Ako nema buđi, nego je hleb samo tvrd, možete nastaviti s postupkom.

Zagrejte rernu na 150°C. Temperatura ne bi trebalo da bude viša od toga, kako ne biste dodatno isušili hleb. Zatim uzmite veknu i stavite je pod slavinu i pustite da voda pokvasi celu spoljašnjost hleba. Što je hleb tvrđi, to će vam biti potrebno više vode, što znači da samo malo tvrđi hleb možete jednostavno poprskati ili premazati vodom, dok onaj zaista tvrdi potopite. U slučaju da ste načeli veknu, nemojte tu otvorenu stranu pokvasiti kako ne biste narušili kvalitet samog hleba.

Mokri hleb stavite direktno na rešetku u rerni, nema potrebe za limom za pečenje. Namestite tajmer da odbrojava pet minuta, a nakon što odzvoni, proverite svoj hleb. U zavisnosti od njegove veličine i toga koliko se stvrdnuo, možda će biti potrebno da u rerni bude do 15 minuta. Svakako ga povremeno proveravajte - želite da njegova unutrašnjost daje utisak mekoće i elastičnosti, a da kora lagano hrska i krcka. Jednom kada ste zadovoljni, izvadite svoj hleb iz rerne i on je spreman za upotrebu. Ako ga nećete odmah koristiti, najbolje bi bilo da ga celog nasečete, pa kriške spremite u zamrzivač te im tako održite svežinu.