Praktični saveti

Uvek sigurne za jelo: Ovih 11 namirnica nema rok trajanja

Oko ovih jedanaest namirnica ne morate razmišljati da li su se pokvarile ili ne, uvek su kao i prvog dana kada ste ih kupili.

24.09.2024.

8:52

Izvor: 24sata.hr

0
Uvek sigurne za jelo: Ovih 11 namirnica nema rok trajanja
Natasha Breen/Shutterstock

Podeli:

Rok trajanja nikako ne treba zanemariti, pogotovo kod lako kvarljive hrane, ali on može biti zbunjujuć, jer su uvek napisana dva datuma; jedan od njih je "rok trajanja", a drugi je predlog "najbolje upotrijebiti do". Nekima će tako zbog zbunjujućih odrednica nešto hrane i propasti dok još valja i sigurna je za konzumaciju, ali postoje i namirnice koje se nikad ne kvare i na kojima datume ne morate ni gledati.

1. Med

Med ima neograničen rok trajanja, a iako može promeniti boju ili se kristalizovati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i mešajte ga dok se kristali ne rastope.

2. Pirinač (sirov)

Čak i ako je kutija već puna prašine, pirinač unutra uvek je jednako dobar kao i kad ste kupili. To važi za sve tipove osim za smeđi pirinač koji je zbog većeg udela ulja skloniji kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja pirinča je da ga čuvate od insekata.

3. Jabučno sirće

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti, jer može trajati večno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

4. Ekstrakt vanile

Čisti ekstrakt vanile zauvek će ostati svež, jer je spremljen u čistom alkoholu, ali pripazite da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanile, jer veštački ima rok. Zbog toga se možda ipak odlučite na pravu i malo skuplju varijantu.

5. So

Morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvek ostaje sveža kao i dana kad ste je kupili.

6. Kukuruzni skrob

I ova namirnica ima neograničen vek trajanja, ali morate je čuvati na hladnom i izolovanom mestu. Mada mnogima zaliha ne traje dugo, možete je koristiti dugo vremena.

7. Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svežim, nego sprečiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti, jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na šta morate paziti je da ga držite dalje od vlage i insekata.

8. Žestoka pića

Ne morate žuriti da završite onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mestu boca žestokog pića može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu minimalno promeniti aromu, ali to verovatno nećete ni osetiti.

9. Pasulj

Trebaće mu nešto duže da omekša pre kuvanja, a ponekad neće omekšati uopšte, pogotovo ako je stajao dve-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrednost.

10. Instant kafa

Instant kafu u frižideru možete čuvati zauvek, bez obzira da li je pakovanje već otvoreno ili ne.

11. Lovorov sirup

Lovorov sirup najčešće se koristi kao preliv za palačinke ili neke druge poslastice i nema rok trajanja.