Recepti

Žene su poludele za ovim receptom: Sačuvajte slatko domaće grožđe za zimu, evo kako VIDEO

Poslednjih dana svi govore o ovoj metodi za koju su vam potrebna tek dva sastojka, tegle i malo vremena.

13.09.2024.

10:01

Izvor: Jutarnji.hr

0
Žene su poludele za ovim receptom: Sačuvajte slatko domaće grožđe za zimu, evo kako VIDEO
Nature's clicks/Shutterstock

Podeli:

Dok ovih dana uživamo u slatkom domaćem grožđu, svima nam je barem jednom prošlo kroz glavu kako bi bilo lepo ta mirisna i ukusna zrna sačuvati za zimu i dane kada ih nema. Međutim, kako to da napravimo a da ih ne prerađujemo ili ako ne želimo da od grožđa pravimo vino, sirće ili džem?

Navodno postoji dobar trik. Poslednjih dana svi pričaju o načinu na koji to možemo i napraviti, a za to su vam, uz grožđe, potrebna samo dva sastojka, koja grožđu neće promeniti ukus.

Od grožđa možete praviti i ulje i pekmez, ali, ako želite da isprobate metodu čuvanja svežih zrna kako biste uživali u grožđu tokom cele godine, tada isprobajte recept u nastavku.

Potrebno vam je:

- grožđe;
- voda;
- šećer.

Priprema:

Pripremite velike tegle koje ćete oprati i sterilisati.

Skinite zrna s grozdova, stavite ih u veliku posudu ili šerpu i dobro operite i ocedite. Punite tegle do vrha zrnima, a zatim svaku teglu napunite vrućom vodom i na kraju dodajte jednu kašiku šećera. Tegle čvrsto zatvorite, pa ih na stranu poklopca slažite jednu do druge u veliku šerpu (najbolje onu koji koristite za pečenje ajvara). Šerpu sad napunite vodom, zagrejte do ključanja i pustite da kuva 5 minuta. Isključite i ostavite tegle tako dok se ne ohlade.

Kad su se ohladile, tegle izvadite iz šerpe, obrišite i ostavite na tamno i hladno mesto, najbolje u podrum ili u špajz (ali ne i u frižider).

Ovako pripremljeno grožđe možete jesti već nakon nekoliko dana, ali i nedelja.

Pogledajte postupak.