Fitnes i dijeta

Šest najgorih saveta koji sabotiraju vašu ishranu

Kada odlučite da počnete sa zdravom ishranom, možda ćete čuti razna stereotipna pravila i savete.

05.03.2024.

12:43

Izvor: Ženski magazin

0
Šest najgorih saveta koji sabotiraju vašu ishranu
RossHelen/Shutterstock

Podeli:

Saveti o ishrani su različiti, jer jednostavno svako telo radi drugačije i ima različite potrebe. U nastavku navodimo 6 najgorih saveta o ishrani koje ste možda čuli.

Masti debljaju i kvare vašu uravnoteženu ishranu

Generalizacija koja definitivno zaslužuje mesto među najgorim savetima o ishrani. Zavisi od masti koju konzumirate. Ako prečesto jedete visoko obrađenu hranu, na primer, njihove masti mogu povećati vaš holesterol. Ali tu je i dobra masnoća koju nalazite u hrani koja je neophodna za pravilno funkcionisanje vašeg srca i imunološkog sistema, kao što su avokado, orasi i losos.

Izbacite ugljene hidrate

Može li prekomerna konzumacija belog hleba i pirinča biti odgovorna za debljanje? Nema istraživanja koja bi dokazala da integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke negativno utiču na vaše zdravlje ili težinu. Naprotiv, ishrana koja uključuje gore navedeno ima pozitivan efekat na vaše telo u celini.

Izbegavajte grickalice

Konzumiranje malih količina grickalica je odličan način da obuzdate glad, kontrolišete veličinu porcija i napravite bolji izbor hrane. Grickalice koje će koristiti vašem zdravlju i dati vam energiju tokom dana su orasi, voće, žitarice ili jogurt.

Sagorevate više kalorija kada vežbate na postu

Ako ne jedete pre početka vežbanja, to ni na koji način neće uticati na vaše kalorije. ali to će vam pomoći da izgubite mišićnu masu. I pre nego što odgovorite da možete da konzumirate energetski napitak, obavestimo vas da to može biti štetno ako ga pijete na prazan stomak.

Pazite na ishranu tokom nedelje i opustite se vikendom

To bi moglo pokvariti 5-dnevni napor. Ako iznenada jedete „tešku” hranu, sa puno kalorija i konzumirate mnogo alkohola, dobićete na težini koju ste možda izgubili prethodnih dana. Naravno, vikendom možete da pojedete ili popijete nešto za šta ste bili uskraćeni prethodnih dana, ali umereno. Popijte, na primer, čašu vina ili koktel, ne više.

Voće goji

Šećer u voću ne goji, jer je neprerađeni šećer i ne bi bilo ispravno ne jesti voće jer ima vlakna. Vlakna vas održavaju sitima i sadrže neophodne hranljive materije za telo, što prevazilazi zabrinutost zbog prirodnog šećera koji konzumirate kada jedete, na primer, jabuku, bananu ili grožđe.