Lepota žene

Najjeftiniji i najefikasniji trik za rast kose: Samo jedno je važno

Iako volimo kratku kosu, popularni bob koji svakome pristaje i sve druge verzije kraćih frizura koje su u trendu, najčešće je duga kosa u našim srcima.

19.04.2024.

13:23

Izvor: Blic žena

0
Najjeftiniji i najefikasniji trik za rast kose: Samo jedno je važno
Kourdakova Alena/Shutterstock

Podeli:

Dok su prodavnice preplavljene serumima i uređajima koji podstiču rast kose, dostupna je i jedna jednostavnija i jeftinija verzija.

Reč je o najjednostavnijem pranju kose. Učestalo pranje kose je jedna od onih tema o kojoj se redovno raspravlja. Ddok neke žene odbijaju da peru kosu više od jednom nedeljno, druge, naročito one s tankom kosom, ne mogu da zamisle da kosu ne peru svakoga dana, jer bez toga nema ni frizure.

S druge strane, može li pranje kose uticati na njenu dužinu i zdravlje? Može, jer čisto vlasište znači zdravo vlasište, koje je glavni temelj za rast kose.

Vlasište je koža i potrebno je redovno pranje, jer se koren kose nalazi u vlasištu, ispod površine kože, što znači da čisto, uravnoteženo okruženje vlasišta daje folikulima najbolju priliku za rast i razvoj. Iz toga proizlazi zaključak da se redovno pranje smatra jednim od načina na koje se rast kose može podstaknuti.

Kada ne operemo kosu, na vlasištu se skupljaju ulje, znoj, prljavština i mrtve ćelije, te se samim tim stvara pogodno mesto za razvoj bakterija i začepljivanje folikula.

Kada su folikuli začepljeni, ne mogu rasti nove vlasi i mogu da nastanu problemi kao što su perut i svrab temena.

Ukoliko se pitate da li šamponi prečestom upotrebom uništavaju vlas i vlasište, odgovor je da ne uništavaju, ako koristite šampone za negu i zdravlje vlasišta. Takođe, s redovnijim pranjem kose nećete odmah da primetite veći rast kose, to je ipak dugačak put. Međutim, uz upotrebu šampona i regeneratora s aktivnim supstancama za rast, poput biotina i kofeina, rast kose može da se ubrza.