Lepota žene

Trik za mekanu kosu – potrebna su vam samo 2 prirodna sastojka

Predivna i mekana kosa, lako i prirodno – a tajni sastojak je banana!

16.06.2024.

15:49

Izvor: Krstarica

0
Trik za mekanu kosu – potrebna su vam samo 2 prirodna sastojka
Prostock-studio/Shutterstock

Podeli:

Banane nisu samo ukusne i bogate hranljivim materijama; one su takođe čudesan sastojak za vašu rutinu lepote. Deluju hranljivo na kosu, što ih čini odličnim izborom za osobe sa oštećenom kosom ili one koje žele dodatnu negu. Maske za kosu od banane pomažu u smanjenju peruti zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, a sadrže i silikonska jedinjenja koja jačaju kosu i štite je od oštećenja.

Pravljenje maski za kosu kod kuće je veoma jednostavno. Bez obzira na koju masku se odlučite, ključno je da banane budu dobro zgnječene kako biste izbegli komadiće banane u kosi. Bananu možete zgnječiti viljuškom, ali najbolji rezultat ćete postići ako je izmešate sa malo vode. Količina banane zavisi od dužine vaše kose – jedna banana za kraću kosu, a dve za dužu.

Maska od banane i meda

Med je prirodni regenerator koji vraća sjaj i vlagu kosi. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, ova maska je idealna za osobe sa peruti i suvom, osetljivom kožom.

Sastojci:

  • 1 ili 2 banane i
  • 1 kašika meda.

Priprema:

  • Ogulite i zgnječite bananu, dodajte med i dobro izmešajte. Nanesite masku ravnomerno na kosu i ostavite da deluje 10-15 minuta. Isperite kosu mlakom vodom.

Maska od banane i avokada

Avokado je bogat hranljivim materijama, što ovu masku čini izuzetno hranljivom. Pogodna je za sve tipove kose, a posebno se preporučuje osobama sa lomljivom i oštećenom kosom. Sastojci: 1 ili 2 banane i 1 zreo avokado. Priprema: Ogulite i zgnječite bananu. Otvorite avokado, uklonite košticu, izvadite meso i zgnječite ga. Dobro pomešajte bananu i avokado, nanesite smesu na kosu i isperite mlakom vodom nakon 30 minuta. Za dodatne pogodnosti, možete dodati jednu kašiku maslinovog ulja.

Maska od banane i maslinovog ulja

Maslinovo ulje je izuzetno hranljivo za kosu i pomaže u smanjenju opadanja i lomljenja kose. Ova maska je pogodna za sve tipove kose, a posebno za one sa izrazito oštećenom kosom. Sastojci: 1 do 2 banane i 2 kašike maslinovog ulja. Priprema: Ogulite i zgnječite bananu, pa je dobro pomešajte sa maslinovim uljem. Nanesite masku ravnomerno na kosu i ostavite da deluje 15 minuta. Isperite kosu mlakom vodom.

Ove prirodne maske ne samo da će poboljšati izgled vaše kose, već će joj pružiti potrebnu negu i zaštitu. Isprobajte ih i uživajte u sjajnoj, zdravoj kosi