Zdravlje žene

Šest proizvoda koji uništavaju važu kožu: Ovo su najveći kradljivci lepote

Ako vam je cilj da imate lepu i blistavu kožu svakog dana, obratite pažnju na sledeću listu proizvoda – oni su kradljivci lepote, uništavaju vam kožu.

16.09.2024.

11:07

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Ranka Bulatović

0
Šest proizvoda koji uništavaju važu kožu: Ovo su najveći kradljivci lepote
Youssef Edwar/Shutterstock

Podeli:

Često se prejedamo ili pijemo zato što smo loše raspoloženi i pod stresom, što utiče ne samo na brojke na skali, već i na opšte stanje kože. Dermatolozi širom sveta savetuju da pažljivo pratite svoj životni stil, san i ishranu.

Sledeće namirnice ili potpuno izbacite iz ishrane ili ih svedite na minimum, jer veoma loše utiču na vašu lepotu.

1. Alkohol

Povećava nivo šećera u krvi, kao i količinu otpada i toksina u telu, koji takođe izlaze kroz pore na licu sa sebumom i znojem. Prekomerna konzumacija alkohola izaziva dehidrataciju, što izaziva suvoću, bore i iritaciju.

Alkohol takođe podstiče uklanjanje iz tela vitamina A, koji je odgovoran za obnavljanje ćelija kože, što povećava rizik od bolesti kao što su akne, rozacea, ekcem i psorijaza.

2. Šećer

Prekomerni unos šećera može dovesti do razdražljivosti, digestivnih smetnji, osećaja stalnog umora i ostalih zdravstvenih poremećaja. Prekomerna konzumacija slatkiša loše će se odraziti i na kožu lica. Ako imate bubuljice, prva stvar koji treba da uradite jeste izbacivanje slatkiša iz ishrane.

3. So

Prekomerna konzumacija slane i začinjene hrane negativno utiče na opšte stanje kože, posebno kože oko očiju. Činjenica je da nakon konzumiranja soli, višak tečnosti počinje da se akumulira u telu, što stvara otečenost i kese ispod očiju.

4. Kafa

Akne od kafe mogu se javiti svima, bez obzira na tip kože. Prekomeran unos kofeina podstiče lučenje kortizola, hormona stresa, što, između ostalog, utiče na povećano izbijanje akni i bubuljica. Kafa takođe smanjuje apsorpciju vitamina i minerala. I što je najvažnije, kafa izaziva prevremeno starenje kože smanjujući proizvodnju kolagena.

5. Brza hrana

Brza hrana ima tendenciju da sadrži više rafinisanih ugljenih hidrata, što znači da je bogata šećerom i ima vrlo malu nutritivnu vrednost. Rafinisani (prosti) ugljeni hidrati izazivaju nagli porast šećera u krvi i nivoa insulina, što dovodi do upale i povećane proizvodnje sebuma, koji začepljuje pore i izaziva akne.

6. Suhomesnati proizvodi

Pravilno kuvano i nemasno meso je odličan izvor proteina i drugih hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje. Ali prekomerna konzumacija suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina  mesa može dovesti do povećanja koncentracije toksičnih proizvoda metabolizma azota u krvi, što može naneti veliku štetu tkivima tela i čak izazvati niz bolesti – na primer, giht.