Zdrav duh

Skinite teret i odbacite negativnost: Ako vas muči prošlost, uradite ove 4 stvari

Evo kako da se oslobodite tereta iz prošlosti.

18.06.2024.

15:45

Izvor: Krstarica/N. L.

0
Skinite teret i odbacite negativnost: Ako vas muči prošlost, uradite ove 4 stvari
Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Podeli:

Greške iz prošlosti postoje u životu svakog od nas, ali važno je da neke stvari zauvek ostavimo iza sebe. Iz prošlosti treba vući važne lekcije koje nam mogu pomoći da živimo skladno i srećno u sadašnjosti i budućnosti, kao i uspomene koje će nam izmamiti osmeh na lice svaki put kada ih se prisetimo. Međutim, ako vas prošlost proganja poput mračne senke, za vas predstavlja teret i nikako ne možete da se oduprete tom osećaju, važno je da rešite ovaj problem.

Evo šta treba da uradite ako vas muči neki događaj iz prošlosti:

1. Zamislite ovaj događaj, ispunite ga u svojoj mašti svetlošću, toplinom i ljubavlju. Možda će biti teško, ali kada se pojavi negativna misao povezana sa prošlosti, odmah zamislite nešto lepo i nežno što u vama budi prijatna osećanja. Setite se na primer vašeg deteta kada je bilo veoma mala, slatka, bespomoćna beba setite se njegovog mirisa. Ili se setite svoje voljene osobe, podsetite se nekog lepog putovanja, zagrljaja… Ispunite sebe osećajem ljubavi i na taj način oterajte senke iz prošlosti.

2. Ukoliko ste vi odgovorni za negativan događaj iz prošlosti koji vas blokira, onda zatvorite oči i tražite oproštaj. Pokušajte da dobijete oproštaj od ljudi koje ste povredili i vi oprostite onima koji nisu bili korektni prema vama. Kada oprostite, vi otpustite – to je pravo oslobađanje tereta. Na kraju, pokušajte sebi da oprostite.

3. Zamislite ovu situaciju, kao balon pun svetlosti i ljubavi koji se udaljava od vas naviše, a zatim puca i nestaje, rastvarajući se u savršenu ljubav i lepe emocije.

4. Napišite svoje emocije na papir. Sve negativno što vas povezuje sa ovim doigađajem iz prošlosti, sve ono što ste potisnuli, sakrili, nemate snage da prevaziđete… Izbacite svu svoju negativnost preko pisane reči na papir, a onda isti papir spalite. Simbolično će vas motivisati da zauvek ostavite prošlost iza sebe i živite u sadašnjem trenutku.