Zdravlje žene

Novo istraživanje o dezodoransima donelo šokantne rezultate: Evo šta je zabrinjavajuće

Moraćemo da smanjimo oslanjanje na ove proizvode ili, ako je moguće, da ih zamenimo prirodnijim alternativama.

28.10.2024.

13:32

Izvor: Jutarnji.hr

0
Novo istraživanje o dezodoransima donelo šokantne rezultate: Evo šta je zabrinjavajuće
George Rudy/Shutterstock

Podeli:

Proizvodi za ličnu negu formulisani su pomoću stotina različitih sastojaka za maskiranje telesnog mirisa, sprečavanje znojenja, hidrataciju, oblikovanje kose, maskiranje izrastka kose ili za osveženje prijatnim mirisom prostorija u kojima boravimo, ali ne samo da su neke od njih zabrinjavajuće iz perspektive zdravlja, nego i one "manje problematične" mogu reagovati s materijama iz naše okoline i stvarati nove nezdrave materije s uglavnom nepoznatom toksičnošću.

Studija koju su vodili istraživači iz École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švajcarskoj detaljno je opisala emisije od upotrebe nekolicine popularnih proizvoda za ličnu negu. Identifikovano je više od 200 različitih vrsta organskih jedinjenja u koncentracijama od nekoliko delova na milion.

Iako se velika većina jedinjenja može smatrati benignima, posebno u malim koncentracijama, neke od značajnijih klasa hemikalija brzo su reagovale stvarajući sekundarne organske aerosole, čije posledice ne mogu da se smatraju sigurnima za zdravlje.

"Neki molekuli formiraju nove čestice koje se mogu koagulisati u veće ultrafine čestice koje mogu da se talože u našim plućima. Po mom mišljenju, još uvek ne razumemo u potpunosti zdravstvene posledice ovih zagađivača, ali oni mogu biti štetniji nego što mislimo, pogotovo zato što se primenjuju blizu naše zone disanja. Ovo je područje u kojem su potrebne nove toksikološke studije", kaže inženjer EPFL-a Dušan Ličina.

New Africa/Shutterstock

Prirodne alternative

Kako bi utvrdili pun raspon potencijalnih zagađivača, Ličina i njegov tim proverili su nekoliko dezodoransa u spreju za telo, losiona za ruke, rolon dezodoransa, parfema i suvih šampona za kosu i sproveli dve različite vrste eksperimenata.

Doslovni "smog" čestica nastao je u svim slučajevima osim jednog, pri korišćenju rolon dezodoransa. Zabrinjavajuće je da je stopa rasta čestica bila znatno veća od onoga kako studije obično izveštavaju o kvalitetu spoljnog vazduha u urbanim ili udaljenim sredinama. S obzirom na sve veću zabrinutost zbog uticaja finih čestica u vazduhu na naše zdravlje u iznenađujuće kratkim periodima i znajući da stvaramo slično zagađenje svaki put kad sredimo kosu ili stavimo parfem, trebalo bi zvoniti za uzbunu.

"Moraćemo da smanjimo oslanjanje na ove proizvode ili, ako je moguće, zamenimo ih prirodnijim alternativama koje sadrže mirisne kombinacije s niskom hemijskom reaktivnošću", kaže Ličina.