Zdravlje žene

Menstrualni bolovi mogu biti znak ozbiljnih bolesti: Zašto nastaju i kada su opasni

Menstrualni bolovi su normalna pojava u prva dva dana ciklusa, ali jak, konstantan bol može da bude posledica bolesti.

09.08.2024.

14:11

Izvor: Blic

0
Menstrualni bolovi mogu biti znak ozbiljnih bolesti: Zašto nastaju i kada su opasni
BlurryMe/Shutterstock

Podeli:

Menstrualni bolovi su kod većine žena sastavni deo ciklusa, ali takođe mogu da budu i znaci ozbiljnih ginekoloških oboljenja poput mioma i endometrioze, kaže profesor doktor Goran Malenković, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista onkologije, primarijus.

Kako objašnjava, neprijatan osećaj i umeren bol u predelu stomaka i donjem delu leđa predstavljaju uobičajenu pojavu, dok često bolovi mogu biti i izuzetno intenzivni i neprijatni te uticati pre svega na kvalitet života, koncentraciju, radne obaveze, druženje sa partnerom...

"Uobičajeni menstrualni bolovi javljaju se tokom prva dva dana ciklusa i smatraju se normalnim simptomima u tom periodu, a posledica su kontrakcija materice, jer se tokom menstruacije mišići materice neprestano grče – naprežu i opuštaju."

Ostali simptomi koji prate menstrualne bolove

Udruženi s uobičajenim menstrualnim bolovima, često se javljaju i:

- glavobolja;

- nesvestica;

- mučnina;

- povraćanje;

- razdražljivost.

Kada su menstrualni bolovi znak za zabrinutost

"Kada tokom menstruacije postoji izuzetno jak, nepodnošljiv gotovo konstantan bol, to može da ukaže da je u pitanju neki ozbiljniji ginekološki problem ili bolest", ističe prof. dr Malenković za Blic zdravlje.

Prema njegovim rečima, česta stanja i oboljenja na koja mogu da ukažu opisani menstrualni bolovi su:

- miomi – benigni tumori koji nastaju u mišiću materice;

- ciste jajnika;

- endometrioza – bolest kod koje se sluznica materice nalazi u jajovodima, jajnicima, u karlici, crevima;

- polno prenosive infekcije.

Bolovi u leđima i maloj karlici mogu da budu znak zavaljene materice

Izuzetno bolne menstruacije mogu da ukazuju i na takozvanu zavaljenu matericu, kada je položaj materice zavaljen, odnosno zabačen.

"Pod zavaljenom matericom podrazumevaju se stanja kod kojih je dno materice – fundus, umesto da se naslanja na zadnji zid mokraćne bešike, okrenuto unazad prema rektumu, odnosno Duglasovom prostoru. Tada postoji prav ili tup ugao između tela i grlića materice i mogu da se jave intenzivniji bolovi u leđima i maloj karlici pre i za vreme menstruacije", objašnjava prof. dr Malenković.

PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Menstrualni bolovi koji remete svakodnevne aktivnosti

Često čujemo da su menstrualni bolovi kod pojedinih žena izrazito jaki, da ih ometaju u svakodnevnom životu, a neretko je to slučaj i kod devojčica u tinejdžerskom periodu i adolescenciji.

"Ukoliko ne možete da obavljate svakodnevne aktivnosti usled prisutnih bolova, ukoliko se bolovi i krvarenje pojačavaju tokom vremena ili bol ne prestaje nakon uzimanja lekova protiv bolova, jedino adekvatno i često i spasonosno rešenje jeste da odete na konsultaciju i pregled kod svog ginekologa kako biste utvrdili razlog bola, kao i na koji je način najbolje da taj bol ublažite, ali i rešite uzrok", napominje doktor.

"Prilikom dijagnostike menstrualnih bolova koristimo se bimanuelnim ginekološkim pregledom i pregledom pod spekulima, kolposkopskim pregledom te ginekološkim ultrazvučnim pregledom. U pojedinim situacijama, kada to nalaz nakon ultrazvučnog pregleda zahteva, dijagnostika može biti dopunjena naprednijim imidžing procedurama poput magnetne rezonance male karlice i to pogotovo kod endometrioze i mioma materice, kako bi se sagledala mala karlica u celini i dobio adekvatan uvid u anatomske odnose sa ciljem adekvatne terapije."

Kako ublažiti menstrualne bolove?

Uobičajeno rešenje za menstrualne bolove su tablete protiv bolova, ali one nisu i jedino rešenje, kaže ginekolog Malenković i u nastavku navodi ostale načine koji mogu da ublaže menstrualne bolove.

Tople obloge

Tople obloge mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova i grčeva.

"To najlakše možemo ostvariti pomoću termofora u koji se sipa topla voda. Termofor možete držati na stomaku ili u predelu donjih leđa sve dok vam to bude prijatno."

Ishrana

Kod većine žena se tokom menstruacije javlja želja za specifičnom hranom – najčešće za brzom hranom (takozvani fastfud), grickalicama i slatkišima.

"Preporuka je da se takva hrana izbegava, jer izaziva nadutost. Takođe treba izbegavati masnu i slanu hranu, alkohol, gazirana pića i pića bogata kofeinom", savetuje prof. dr Malenković.

Hidratacija

Tokom trajanja menstruacije neophodno je piti što više vode, kaže sagovornik i dodaje da su brojna istraživanja ukazala na blagotvorno delovanje čaja od đumbira ili nane.

Fizička aktivnost

Iako vlada mišljenje da treba izbegavati vežbanje tokom ciklusa, profesor Malenković podseća da brojna istraživanja ukazuju da fizička aktivnost može dovesti do smanjenja menstrualnih bolova.

Masaža stomaka

"Masaža stomaka, donjeg dela leđa eteričnim uljima može donekle da ublaži bolove izazvane menstruacijom. Eterična ulja koja mogu pomoći u ovom slučaju su eterična ulja lavande, ruže i nane", preporučuje prof. dr Goran Malenković.