Veze i odnosi

Ne želite više seks? Zagrebite u suštinu problema

Problem niskog libida nije samo lični problem, on može presuditi i celoj vezi. Poznati seksolog savetuje kako da pokrenete uspavanu želju za seksom.

Petak, 26.03.2021.

19:00

Izvor: dailymail.co.uk, super zena

Ne želite više seks? Zagrebite u suštinu problema
Foto: Profimedia

Podeli:

Ako vaš partner i dalje želi seks, a vi ne želite, imate nekoliko mogućnosti.

Ako i dalje koristite svaki izgovor kako biste izbegli seks s nadom da će na kraju prestati da ga inicira, znajte da je to i najpopularnija opcija. Ona uključuje strah od 'teških razgovora', no ujedno je i najgora stvar koju ste mogli učiniti, ističe seksolog Trejsi Koks za "Dejli mejl".

Sve što postižete jeste da se vaš partner oseća ogorčeno, frustrirano i ljutito. Druga, razumnija opcija je iskren razgovor o tome zašto izbegavate seks, pa možete smisliti neka rešenja.

Šta raditi ako ste apsolutno sigurni da više ne želite seks, kada ste u monogamnoj vezi?

Kad se posvetimo monogamiji, obećavamo da nećemo imati seksualne odnose s drugim ljudima. Ali tu su i moralna obaveza i neizgovoreni zaveti koji kažu da ćete udovoljavati seksualnim potrebama partnera.

Ako se odričete svog dela dogovora, morate prihvatiti da se ovde ne radi samo o vama - vaš partner zaslužuje da i njegove potrebe budu zadovoljene.

1. Da li biste dopustili partneru da ima odnose s drugim ljudima?

Možda ćete nagovestiti partneru da slobodno može da ima seks sa strane, ali jasno stavite do znanja da o tome ne želite da znate. Ili, možete dati partneru odobrenje za seks s drugima i postaviti neka osnovna pravila. Neke su žene srećne što partneri plaćaju seks, ali podvlače crtu kod razvoja afere. Ili biste možda mogli da odlučite da prekinete vezu. Možda je i bolje razdvojiti se i dozvoliti partneru da pronađe nekog kompatibilnijeg, umesto da ste međusobno ogorčeni i nesrećni.

2. Ne pomaže zabijanje glave u pesak

Nema lakih razgovora ili odluka, to je jasno. Ali nastavljanje da izbegavate seks i nadate se da će vaš partner prestati da ga želi ili traži - dovodi vašu vezu u opasnost. Jer, vaš partner može da se oseća nepoželjnim, neprivlačnim, zbunjenim. Pitaće se da li imate aferu, da li ste se odljubili. Neke veze opstaju bez nežnosti, dodira, ali nijedna veza ne opstaje bez ljubavi ili seksa. Zbog toga morate da razgovarate ako želite da svojoj vezi date šansu za opstanak.

Foto: Profimedia

3. Povratak libida

Koks ističe da je jedno od rešenja biti otvoren za fazu u kojoj vam nekako ne bi smetalo da imate seks. Redovni seks ima toliko fizičkih i emotivnih prednosti i za vas lično, da ima smisla bar pokušati.

Evo nekoliko motivatora za seks i praktičnih saveta kako biste se vratili na pravi put.

- Smatram zapanjujućim kad parovi veruju da njihova ljubav i seksualni život nisu povezani. 'Ne znam zašto više ne želim seks', rekla mi je jedna žena. Dva udaha kasnije, požalila se da ona i njen suprug izgledaju neprestano ljuti jedno na drugo. 'Samo kad ga pogledam, nerviram se. Čak i kad ne čini ništa loše', dodala je.

Ko želi da se poljubi ili se zbliži sa nekim ko vam se ne sviđa previše? - kaže Koks i ističe da treba doći do srži problema.

Jesu li problemi nastali zbog nedostatka seksa ili je on posledica drugih problema u odnosu?

4. Medicinski i fizički uzrok problema

Ako se bojite seksa jer vas boli, obratite se doktoru i idite na pregled kako biste razgovarali o rešenjima. Ako izbegavate seks jer ste iscrpljeni na kraju dana, potražite pomoć ili promenite navike: Prestanite da pušite cigarete, smanjite alkohol, hranite se zdravo, vežbajte. Sve to utiče na našu želju za seksom.

Fizički kompleksi su takođe jedan od razloga zašto mnogo žena izbegava seks, ali, kako kaže Koks, nikako ne shvataju da nas ljudi koji nas vole gledaju ružičastim naočarima a ne sa lupom ili naočarima koji uvećavaju. Kompleksa zbog izgleda, nekog kilograma više odmah se rešite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.