Praktični saveti

Evo zašto se plastika nikad ne osuši u mašini za pranje sudova

Suočavate li se i vi sa ovim problemom?

05.07.2024.

10:51

Izvor: 24sata.hr

0
Evo zašto se plastika nikad ne osuši u mašini za pranje sudova
Olena Ivanova/Shutterstock

Podeli:

Čini se kao da plastični tanjiri, šolje i kutijice preskaču poslednji deo ciklusa pranja i nikada se potpuno ne osuše. Nauka ima odgovor zašto je to tako.

Ne, to nije jer mašina ne valja, već iza toga stoji nauka s adekvatnim objašnjenjem. Adam Hofman, direktor inžinjeringa za napredne sisteme mašina za pranje sudova u GE Appliances, objasnio je o čemu se radi.

"Plastični predmeti teže se suše jer imaju nižu toplotnu masu od keramičkih ili metalnih predmeta u mašinu za pranje sudova, što uzrokuje brže hlađenje tokom sušenja u ciklusu. Kada se površina posuđa ohladi, manje je verovatno da će vlaga na površini ispariti u vazduh i biti uklonjena sistemom sušenja mašine za pranje", izjavio je.

Budući da staklo, metalni i keramički tanjiri zadržavaju više toplote tokom ciklusa pranja posuđa, lako mogu ispariti preostale vodene kapljice. Plastika se ne zagreva toliko, pa vodene kapljice ostaju i nikada se potpuno ne osuše.

Ako niste u potrazi za novom mašinom za pranje sudova, ali želite da jedan od vaših najčešće korišćenih aparata bolje tretira plastiku, pobrinite se da koristite dobar deterdžent, da pustite posuđe da prođe pun ciklus pranja i da plastiku stavljate samo na gornju policu.

Ovo možda neće potpuno rešiti problem ručnog sušenja plastike, ali će pomoći, zaključio je stručnjak za RD.