Praktični saveti

Ne treba vam majstor ili nova kada, sami uklonite fleke od rđe

Nekoliko saveta kako da vam kada ponovo zablista pomoću prirodnih sredstava koja imate u kući.

27.10.2024.

19:55

Izvor: Jutarnji.hr

0
Ne treba vam majstor ili nova kada, sami uklonite fleke od rđe
Zhuravlev Andrey/Shutterstock

Podeli:

Ugodna kupka u kadi može ublažiti ono što vas muči, ali ružne fleke od rđe mogu vas navesti da izbegavate kadu. Ipak, postoji nekoliko tehnika i proizvoda koje možete upotrebiti da biste se rešili rđe koja vreba u vašoj kadi. Uz ove stručne savete naučite kako da uklonite fleke od rđe s kade i sprečite njihov povratak.

Što uzrokuje fleke od rđe u kadi?

Ako se voda nakuplja u određenim delovima kade ili oko odvoda, to može povećati mogućnost stvaranja rđe, naročito ako je voda bogata gvožđem, kaže Elizabet Šilds, stručnjakza čišćenje i direktorka firme Super Cleaning Service za Real Simple.

Stvari koje treba razmotriti pre čišćenja

Nemojte još početi s ribanjem. Baš kao i kod čišćenja frižidera, radnih ploča i drugih delova vašeg doma, prvo morate uzeti u obzir neke stvari. Ališa Sokolovski, stručnjak za čišćenje, predsednica i izvršna direktorka firme AspenClean, kaže da su ovo glavne stvari koje morate znati i razmotriti pre nego što pokušate da uklonite fleke od rđe s kade.

Ozbiljnost fleke: važno je proceniti koliko su fleke od rđe raširene ili duboke, jer će vam to pomoći da odredite da li vam je potreban jači rastvor za čišćenje ili više različitih tretmana.

Materijal kade: Različiti materijali zahtevaju različite pristupe čišćenju. Neka oštra sredstva za čišćenje mogu oštetiti određene materijale, stoga svakako proverite površinu kade pre nego što nastavite. Takođe možete nazvati proizvođača ako niste sigurni od koje je vrste materijala napravljena vaša kada ili želite biti sigurni da ne koristite proizvod koji bi mogao da je ošteti.

Vrsta proizvoda za čišćenje: Pokušajte da se odlučite za efikasne, netoksične, ekološki prihvatljive proizvode. Svakako proverite sastojke svog sredstva za čišćenje kako biste bili sigurni da neće naštetiti vašoj kadi ili vašem zdravlju.

Ventilacija: Proverite da li je vaše kupatilo dobro provetreno kako biste izbegli udisanje para od proizvoda za čišćenje.

Nosite zaštitnu opremu: Kad god radite s hemikalijama ili čak prirodnim proizvodima za čišćenje, trebalo bi da nosite zaštitnu opremu kao što su naočare, rukavice i maska ​​kako biste sprečili udisanje opasnih para. Neki proizvodi mogu izazvati iritaciju kože, a poslednje što želite je da vam nešto prsne u oči dok čistite kadu. Proverite uputstva proizvođača kako biste bili sigurni da se zaštitite na odgovarajući način.

Zhuravlev Andrey/Shutterstock

Koliko često bi trebalo da čistite svoju kadu

Obe stručnjakinje kažu da bi kadu trebalo da čistite barem jednom nedeljno.

Kako ukloniti fleke od rđe s kade belim sirćetom i sodom bikarbonom

Sokolovski podstiče korišćenje prirodnih metoda i ekološki prihvatljivih proizvoda, zbog čega je ova jednostavna kombinacija jedna od njenih metoda. Sjajan deo je što možda već imate sve što vam je potrebno za zadatak u svojim ormarićima. Zgrabite sledeće zalihe i sledite ove jednostavne korake kako biste jednostavno uklonili mrlje od rđe s vaše kade.

Šta vam je potrebno:

Belo sirće

Soda bikarbona

Neabrazivni jastučić ili sunđer

Krpa od mikrofibera

Rukavice

Zaštitne naočare

Korak 1: Pomešajte pastu

Započnite tako da napravite pastu od tri dela sode bikarbone i jednog dela belog sirćeta. Želite da bude gušće konzistencije kako bi ostala kada je nanesete na fleku od rđe.

Korak 2: Nanesite pastu na fleke od rđe

Kada je vaša pasta spremna, stavite je direktno na fleke od rđe, fokusirajući se na jako zahvaćena područja, i ostavite da odstoji oko 15-30 minuta. To će omogućiti kiselini u mešavini da deluje i razgradi rđu.

Korak 3: Nežno istrljajte sunđerom

Nakon što pustite pastu da odstoji, nežno izribajte područja neabrazivnom blaznicom ili sunđerom.

Korak 4: Isperite rđu i osušite

Završite temeljnim ispiranjem kade vodom. Pazite da isperete svu pastu, a zatim obrišite kadu krpom od mikrovlakana ili mekim peškirom.

Vershinin89/Shutterstock

Kako ukloniti fleke od rđe kombinacijom soka od limuna i soli

Još jedna prirodna metoda za rešavanje mrlja od rđe u kadi koju obe stručnjakinje preporučuju je kombinacija soka od limuna i soli. Potrebno vam je samo nekoliko stavki i možete završiti ovaj zadatak u tren oka.

Šta je potrebno:

Sok od limuna

So

Sunđer

Krpa od mikrovlakana ili mekani peškir

Rukavice

Zaštitne naočare

Korak 1: Direktno nanesite sok od limuna i so na fleke

Limun sadrži limunsku kiselinu koja može pomoći u razgradnji rđe i olakšati njeno uklanjanje. "Iscedite sok od limuna preko fleka od rđe i posipajte solju po vrhu", savetuje Sokolovski. "So će delovati kao blagi abraziv."

Korak 2: Ostavite da upije

Sokolovski kaže da smesu treba da ostavite na flekama oko 10 do 15 minuta. To će omogućiti dovoljno vremena da kiselina iz limunovog soka razgradi rđu.

Korak 3: Nežno izribajte

Nakon što se limunov sok i so stegnu, nežno izribajte to područje sunđerom ili krpom od mikrovlakana. Ne zaboravite da je so pomalo abrazivna, pa nemojte trljati prejako.

Korak 4: Temeljno isperite i osušite

Na kraju kadu temeljno isperite vodom. Proverite da li su sav sok i so  isprani s površine. Zatim osušite područje kako biste sprečili buduće rđanje.

"Jednostavno ga poprskate, a rđa samo sklizne niz odvod", kaže ona. "Brzo brisanje sunđerom nakon toga i spremni ste." Ne zaboravite osušiti kadu kada završite.

New Africa/Shutterstock

Saveti kako sprečiti da se rđa stvori u vašoj kadi

Nakon što vaša kada zablista kao nova, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste sprečili povratak rđe. Evo nekoliko saveta za održavanje vaše kade sjajnom i bez hrđe.

Čistite redovno: najvažniji savet je često čistiti kadu. Redovno čišćenje sprečava taloženje fleka. Neka bude deo nedeljnog rasporeda čišćenja doma kako biste sprečili fleke.

Prosušite kadu nakon svake upotrebe: Nakon tuširanja ili kade obrišite i temeljno osušite. To sprečava nakupljanje vode, posebno u područjima sklonima rđanju.

Koristite omekšivač vode: Ako imate tvrdu vodu, omekšivač vode mogao bi sprečiti rđanje. Razmislite o ulaganju u jedan ako se borite s mrljama u kadi.

Popravite slavine koje cure: Ako vam slavina curi, popravite je što je pre moguće. Konstantno kapanje može s vremenom dovesti do rđanja.