Roditeljstvo

Najčešći mitovi o kupanju dece u koje ne treba verovati

Ima ih mnogo, od onih o korišćenju različitih dečjih proizvoda za kupanje do zajedničkog kupanja. Zanemarite ove mitove, a dete će i dalje biti čisto i sigurno.

02.04.2024.

10:28

Izvor: miss7mama.24sata.hr

0
Najčešći mitovi o kupanju dece u koje ne treba verovati
Alena Ozerova/Shutterstock

Podeli:

Kupanje deteta uvek izgleda kao nešto što bi trebalo da je vrlo jednostavno: stavite dete u toplu vodu, nežno ga operete i onda sve ponovite za nekoliko dana. Ali kao i o svemu ostalom, postoje i različiti mitovi o kupanje dece. Kako bi ih sve jednostavno opovrgli, portal Fatherly odlučio je da napravi spisak s najčešćim mitovima o kupanju dece u koje više ne treba verovati.

1. Dete treba kupati svaki dan

Novorođenčad imaju minimalne potrebe za kupanjem. Ne sme se stavljati u vodu sve dok mu nije pupak otpao (to traje desetak dana). U međuvremenu se dete briše. Kada to prođe, dovoljno je kupati dete dva do tri puta nedeljno. Kada počne vreme jaslica, deca se mogu kupati u velikoj kadi, a kupanje zavisi od detetove aktivnosti. Naravno da će dan proveden na travnjaku i u blatu zahtevati kupanje. Iako dnevne kupke neće nužno štetiti dečjoj koži, važno je napomenuti da je prljavština uopšteno dobra za razvoj imunološkog sistema. Zato je najbolje da roditelji sami procene koliko je detetu potrebno kupanje, uz redovno pranje ruku i lica.

2. Deca i vi ne možete koristiti iste kozmetičke proizvode

Ideja da su deci potrebni posebni proizvodi jedan je od mitova koji su smislili lukavi trgovci. Deca su i pre natpisa "bez suza" koristila sapun. Savremeni proizvodi za ličnu higijenu puni su hemijskih sastojaka koji verovatno nisu dobri ni za male ni za velike. Ako kupujete sapune i šampone koji su pogodni za sve članove porodice, potražite verzije bez mirisa koje su mnogo nežnije za kožu. Takođe, nema potrebe da kupujete različite paste za zube. Samo ograničite količinu paste na dečjoj četkici – veličina zrna pirinča za decu mlađu od tri godine, veličina graška za decu iznad tri godine i proverite ima li fluora. Naravno da roditelji mogu kupovati proizvode za decu. Sve je u redu s njima, ali važno je da se roditelj ne oseća prisiljenim na to.

3. Ne morate čistiti igračke za kupanje

Igračke za kupanje su prljavije nego što većina roditelja misli. Posebno gumene igračke koje ispuštaju zvukove, a to je zato što voda treba da uđe u njih kako bi mogle zabavljati decu. Međutim, to je idealno mesto za stvaranje buđi, što roditelji nikako ne žele u blizini svoje dece. Ukratko, važno je redovno čistiti sve igračke s kojima se dete kupa. To se može postići pražnjenjem od bilo kakvog viška vode, a dobro ih je napuniti rastvorom tople vode i sirćeta, a zatim ih ostaviti da odstoje deset minuta, pa dobro isprati.

4. Dete treba odmah izvaditi iz kade ako je piškilo

Dobra stvar oko urina je da je relativno čist u odnosu na druge telesne tečnosti. Takođe, urin se razredi u vodi kada dete mokri u kadi, a roditelji su onda zabrinuti jer imaju osećaj da se dete isprljalo. Ipak, možda je najbolje da dete mokri pre nego što uđe u kadu. Ako se dogodi da je toliko opušteno da mokri u vodi, izvadite ga iz kade, pustite vodu i napunite kadu novom. Tako ćete se osećati bolje.

5. Roditelji ne smeju da se kupaju s decom

Mala je verovatnoća da će dete biti psihički oštećeno ako vidi roditelje gole, čak i ako se zajedno kupaju u kadi ili pod tušem. Zapravo, to čak može pomoći detetu da lakše razume svoje telo i način kako funkcioniše. Naravno, ako se roditelji ne osećaju prijatno kada su goli pred decom, malo toga ih može uveriti u suprotno. Možda golotinju stavljaju u kontekst seksualnosti, međutim deca to ne gledaju tako, deo tela je za njih deo tela, a njihova istraživanja su više "naučna" nego lascivna. Međutim, roditelji koji se kupaju s decom treba da paze na znakove koje dete pokazuje, oseća li se dete neprijatno ili traži privatnost. To će biti dobar znak da je vreme za zaustavljanje ove prakse. Stid zbog golotinje javlja se nakon pete godine.

6. Deca uzrasta za jaslice dobi mogu biti bez nadzora u kadi

Deca koja imaju godinu–dve mogu izgledati samostalno i vrlo razumno, ali kad je reč o samostalnom kupanju, proći će još godine i godine pre nego što stvarno mogu biti nezavisni. Iako dete može samostalno da hoda po dnevnoj sobi, to ne znači da će se čuvati od opasnosti. Najbolje je paziti na dete dok ne bude moglo samo da se okupa. Taj uzrast će biti drugačiji za svakog mališana, međutim deca do pete godine trebalo bi da budu pod nadzorom.