Roditeljstvo

Pet stvari koje ne smete da pričate detetu ako se razvodite

Greške koje roditelji najčešće prave u ovoj situaciji.

19.03.2024.

14:28

Izvor: Stil

1
Pet stvari koje ne smete da pričate detetu ako se razvodite
Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Mališani u tim trenucima osećaju da se nešto loše dešava s mamom i tatom, ali uglavnom ne mogu da shvate u čemu je problem, a neretko umisle da su oni nešto pogrešno uradili.

Zato je veoma važno da smislite najbolji način da izađete iz te neprijatne situacije. Razgovor s detetom o razvodu braka je težak, ali neizbežan, pa ga, ukoliko je odluka o razvodu konačna, treba što pre obaviti kako se situacija ne bi još više zakomplikovala. Nekoliko stvari ne bi trebalo da govorite detetu, a evo i koje su to.

Biraj koga više voliš

Prva i najčešća roditeljska greška jeste prisiljavanje dece da izaberu stranu. Nipošto nemojte terati dete da odluči koga više voli – mamu ili tatu, jer vas ono voli podjednako i ne može da izabere ko mu je draži.

Nemaš ti veze s ovim

U strci oko razvoda roditelji često zaboravljaju da detetu kažu kako ništa od svega toga što se dešava nije njegova krivica. A dete, verujte nam, sve vidi i oseća. Zato nemojte da pretpostavljate da ono zna da nije krivo, već mu objasnite da to što se dešava nema veze s njim i da će ono uvek imati oba roditelja koji ga vole.

Naravno da sam ja u pravu

Neretko roditelji pribegavaju i svojevrsnoj manipulaciji dečjim osećanjima, deleći s njima informacije koje bi samo odrasli trebalo da znaju, a sve kako bi ih privoleli da stanu na njihovu stranu. Zapamtite, to je preveliki teret i dete ne sme da ga nosi.

Slušaj šta se tamo priča

Ništa manje strašno nije ni ako dete koristite kao špijuna koji za vas prikuplja informacije o bivšem supružniku. Time ćete ga dovesti u vrlo neprijatnu situaciju, pa se nemojte čuditi ako vam dete to kad-tad zameri.

Dete ne sme da ima traume

Ako niste sigurni kako da što bezbolnije zajedno sa svojim detetom izađete iz uvek neprijatnog razvoda, nemojte se ustručavati da potražite pomoć psihologa ili psihijatra ili da kupite neku stručnu knjigu koja se bavi ovom problematikom. Važno je samo da se blagovremeno pripremite za razgovor s detetom i da budete svesni uticaja koji vaše reči imaju na njegov dalji život.