Roditeljstvo

Sve što bi novopečeni roditelji trebalo da znaju: Nega bebe od glave do pete

Negovanje bebe je samo jedan deo roditeljstva koji zahteva pažnju, strpljenje i ljubav

22.07.2024.

19:19

Izvor: Stetoskop.info/Prof. dr Vesna Stojanović

0
Sve što bi novopečeni roditelji trebalo da znaju: Nega bebe od glave do pete
Leszek Glasner/Shutterstock

Podeli:

Briga o bebi, od umivanja nežnih očiju do prvog kupanja, stvara duboku vezu između roditelja i bebe. Potrudite se da ove obaveze pretvorite u zabavne rituale, uz pesmice i smeh - tako će i vaša beba uživati u ovim trenucima, dok vi stvarate nezaboravne uspomene zajedno.

Nega bebinih očiju

Suzna tečnost se ne sastoji samo od vode, već i od soli i od sluzi. Normalno je da se ponekad u bebinim očima nađe malo beličastog sekreta. Zato je potrebno da se toaleta oka radi svakodnevno posle kupanja ili prebrisavanja.

Kako očistiti bebine oči?

Najpre operite ruke, a bebu postavite da leži na leđima. Sterilnu gazu (5×5 cm) natopite fiziološkim rastvorom i oko prebrišite od spoljašnjeg ugla prema unutrašnjem, samo jednim potezom. Gaza je namenjena za jednokratnu upotrebu, a Vi se potrudite da ne dodirujete svojim prstima stranu gaze kojom se briše oko. Isti postupak ponoviti više puta i svaki put menjajte sterilnu gazu natopljenu fiziološkim rastvorom, sve dok oko ne postane potpuno čisto.

Ukoliko dođe do pojave crvenila, otoka očiju, sekreta koji posle 2-3 dana ne prolazi ili je pak sekret promenio boju, veoma je važno obratiti se pedijatru.

Nega ušiju

Kod novorođenih beba, u spoljašnjem ušnom kanalu uvek postoji manja količina stranog sadržaja (sadržaj iz plodove vode), koji ne treba odstranjivati. Ušna mast je žućkaste boje, nju ne treba čistiti jer ima svoje funkcije - vlaži kožu uha i istovremeno vezuje za sebe prljavštinu i prašinu, a sadrži nezamenjive materije koje deluju protiv bakterija.

Toaleta uha se sprovodi uvek posle kupanja nežnim brisanjem, tj. vrhom pamučnog peškira u predelu ušne školjke, koliko može da se dohvati. Izbegavajte štapiće za uho, jer njima možemo povrediti bebu ili uneti infekciju. Svakodnevno pregledajte nabore iza ušne školjke, jer se upravo na tom mestu ponekad može javiti crvenilo ili osip.

Nega usne duplje

Kod novorođenčeta, nega se sprovodi prebrisavanjem usne duplje gazom namotanom na prst i ovlaženom fiziološkim rastvorom.

Kod odojčadi se na isti način održava higijena usne duplje.

Kada niču zubići, prebrisavanje ima i funkciju masaža desni koja prija bebi i ublažava bolove koje oseća.

Nega nosa

Bebin nosić se sam čisti, tako što sekret za sebe vezuje prljavštinu i izbacuje je. Dodatna nega nosića je potrebna samo ako nosić luči previše sekreta, a to se dešava kada se beba prehladi.

Kako očistiti bebin nos?

Za ispiranje nosa se koristi fiziološki rastvor. Beba leži na boku, u gornju nozdrvu se ukapa nekoliko kapi fiziološkog rastvora, a zatim se beba blago podigne preko ruke glavicom na dole i blago lupka po leđima kako bi taj sekret, ukoliko postoji, sam izašao ili postao vidljiv. Ukoliko se sekret čuje, a nije vidljiv, ponovo se sipa fiziološki rastvor, beba naginje na dole i kada sekret postane vidljiv onda se uvrnutim krajem pelene ili suvim štapićem izvuče napolje. Štapić za uši se nikad ne gura u nosni otvor. Nakon par minuta, postupak se ponavlja na drugoj strani, u drugoj nozdrvi. Ukoliko postoji potreba, nega nosa se može sprovoditi pred svaki podoj.

Za čišćenje nosa zdravog deteta ne koristite pumpice i aspiratore, već te spravice koristite samo kada je beba bolesna i ima dosta sekreta. Ukoliko se mališan muči prilikom podoja ili pak odbija dojku zbog zapušenog nosića, potrebna je konsultacija pedijatra.

Nega pupka

Pupčanik se na rođenju podvezuje trakom, a za kratko vreme se sasuši i otpadne.

Za negu pupčanog patrljka potrebno je pripremiti sterilnu gazu, antiseptički rastvor i perforirani hipoalergijski flaster. Obavezno je oprati ruke, naprskati antiseptični rastvor oko pupčanog patrljka, a onda sterilnom gazom (5×5 cm) očistiti pupak, zatim drugom gazom ponoviti postupak dok rana ne bude potpuno suva. Na kraju ponovo naneti antiseptik, staviti sterilnu gazu i zaštititi odgovarajućim hipoalergijskim flasterom. Dok se ne sasuši i otpadne, neophodno je jednom dnevno sprovoditi negu pupčanog patrljka. Kada pupčani patrljak otpadne, ostaje rana koja se neguje i previja narednih par dana previja na isti način.

Kada pupčana rana zaraste, trebalo bi da se jednom u 7-10 dana očisti gazom, koja je natopljena sa antiseptičnim sredstvom. Time se otklanjaju sitne čestice pamučne prašine iz pupka, koje se tu nakupe od benkica i pelena. Povremeno čišćenje pupka na ovaj način je važno kako ne bi došlo do infekcije kože.

"Pupak obično otpada za 5–7 dana po rođenju. Nemojte se plašiti ukoliko se u toku prvog meseca bebinog života u pupčanoj jamici pojavi krastica od krvi, to je samo trag krvi iz sasušenih kapilara pupčanika, u pitanju su vrlo male količine krvi, ali mogu da iznenade i uplaše mamu. Otklanjaju se tupferom i antiseptikom", poručuje dr Vesna Stojanović.

Nega noktiju

Nakon rođenja, bebini nokti su meki, krti i lomljivi, a uglavnom se ne seku dok beba ne napuni mesec dana. Nakon mesec dana, kada su nokti malo očvrsnuli, možete početi sa njihovim skraćivanjem. Koriste se makazice sa zaobljenim vrhom, pre i nakon upotrebe makazice treba očistiti sa malo vate namočene u alkohol.

Nokte je najbolje seći nakon kupanja, jer će tada omekšati, pa ćete ih lakše skratiti. Pre nego što se skrati nokat, jagodice pritisnite prema dole jer se tako sprečava zarezivanje kožice ispod nokta. Nokte uvek sečete u pravoj liniji, bez uglova, bebin dlan i prst pridržavate jednom rukom, a nokat secite drugom rukom. Najbolje je da beba sedi u krilu ili da je neko drugi pridržava dok Vi sečete nokte. Tokom onih dana kada je beba nemirna, noktiće joj isecite dok spava.

Nokti na nogama znatno sporije rastu, pa ih nije potrebno redovno seći. Ipak, povremeno proverite njihove rubove jer mogu biti oštri. Kao posledica polukružnog rezanja i pravljenja uglova prilikom rezanja, može doći do urastanja ruba nokta u mekano meso, ili pak do povređivanja i laganog krvarenja. Tada je najbolje uzeti sterilnu gazu natopljenu nekim antiseptikom, lagano pritisnuti povređeno mesto i sačekati da krvarenje prestane. Ako primetite da se mesto gde je bila zanoktica crveni ili otiče, poprskajte antiseptikom. Ukoliko ne prestaje, pa još boli bebu na dodir i gnoji, obavezno se javite pedijatru.

Nega genitalija kod devojčica

Genitalije nikada ne treba prati penom za kupanje, sapunom ili kupkom, jer se može iritirati sluzokoža. Kod devojčica se dešava da se iz vagine pojavi oskudan beli sekret i znajte da je ovo sasvim normalna pojava. Pri brisanju genitalne regije, treba voditi računa da se briše tupferom obilno natopljenim toplom vodom, od spreda ka pozadi. Takođe, važno je da vodite računa o principu: jedan potez-jedan tupfer. Nikada ne brišite obrnuto ili gore-dole jer time bi se bakterije sa analnog otvora prenele u vaginu. Na isti način obrisati i nabore vulve u kojima može zaostati sirasti maz. Te bele naslage se nekada teško skidaju, ali se nikad ne trebaju grubo skidati. Potrebno je raširiti velike usne i obrisati tupferom sa toplom vodom, koliko se može. Tako raditi redovno posle kupanja, dok se potpuno ne odstrane. 

Nekada se odmah po rođenju, i kod devojčica i kod dečaka, mogu javiti uvećane bradavice na grudima. To je normalna pojava i spontano nestaje. Međutim, ukoliko se otok bradavice povećava, crveni, boli ili se javlja iscedak, potrebno je obratiti se pedijatru.

Nega genitalija kod dečaka

Koža koja pokriva glavić penisa povlači se nežno unazad, onoliko koliko može, kako bi se izbrisale bele naslage. Za brisanje se koristi tupfer vate natopljen toplom vodom. Bele naslage su normalna pojava i nema razloga za brigu - to su proizvodi lojnih žlezda. Dečaci do tri godine imaju fiziološku fimozu, odnosno suženje i često se kožica ne može prevući do kraja. Kožica se povlači unazad samo do granice pokretljivosti, onoliko koliko može, a da ne boli. Zatim se ispere toplom vodom i kožica vrati nazad.

Kod presvlačenja, ako je beba imala stolicu, najbolje je dobro oprati toplom vodom i sapunom zaprljane delove.

Kupanje bebe

Bebe koje su tek rođene ne treba kupati za vreme boravka u porodilištu. Dovoljno je samo prebrisavanje kože toplom vodom i pranje vodom u predelu genitalija i guze. Upotreba sapuna dozvoljena je samo ako se porođaj obavi u kućnim i nehigijenskim uslovima.

Tokom prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje 2–3 puta nedeljno po 5 minuta, isključivo čistom toplom vodom bez korišćenja sapuna i kupki. Sušenje kože uraditi tapkanjem, a ne grubim brisanjem ili trljanjem.

Kod promene pelena, kada se beba upiški, dovoljno je kožu prebrisati vatom natopljenom toplom vodom. Kada beba ima stolicu, odstraniti sadržaj vatom i dobro isprati toplom vodom, naročito prevoje. Treba imati na umu da se u naborima genitalne regije može zavući nečistoća i to može biti razlog kožnih i mokraćnih infekcija - kod devojčica raširiti velike usne i oprati vodom, a kod dečaka pomeriti kožicu glansa penisa do granice pokretljivosti i oprati. Kada beba ima stolicu, nije poželjno brisati stolicu toalet papirom ili suvom tetra pelenom, grubo brisanje može povrediti bebinu kožu.

Svako veče, najbolje pred spavanje, brišu se toplom vodom prevoji ispod brade, na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, između nožica, na kraju se brišu genitalije i guza uvek od napred ka pozadi, u jednom potezu, ponavljati koliko treba dok se dobro ne očisti. Kada se koža dobro osuši nanese se tanak sloj neutralne kreme i dobro utrlja.

U periodu odojčeta, pa do godinu dana starosti nastavlja se prebrisavanje svako veče, a kupanje 2-3 puta nedeljno do 10 minuta (igre u vodi, prskanje, brčkanje), i polako se uvode male količine proizvoda za kupanje bebe (kupke, šamponi, sapuni). Proizvode za kupanje dece ne treba koristiti više od 2 – 3 puta nedeljno.

Prilikom pojavljivanja crvenila u pregibnim delovima, preporučuje se samo brisanje toplom vodom, ili kratko kupanje i posle sušenja, mazanje kože kremama na bazi cink oksida. Cink oksid upija vlagu, suši i smanjuje crvenilo kože. Ova preporuka se sprovodi sve dok se crvenilo sa kože ne povuče.