Roditeljstvo

Tri koraka za lakše prevazilaženje: Kako saopštiti detetu da se razvodite?

Za većinu roditelja je najteži deo razvoda kako da to saopšte deci.

11.09.2024.

14:15

Izvor: superžena

1
Tri koraka za lakše prevazilaženje: Kako saopštiti detetu da se razvodite?
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Razvod je velika trauma za svaku osobu, a roditeljima je posebno teško da objasne deci činjenicu da mama i tata više neće živeti zajedno.

Deca u roditeljima vide sigurnost, pa razvod nesumnjivo ruši sve ono u šta su oni verovali. Razgovor je vrlo važan u svakom segmentu odrastanja deteta, pa je neizbežan i za saopštavanje jedne ovakve vesti. Potrebno je objasniti detetu da se sada radi o novoj šansi za celu vašu porodicu.

Džejmi Hauard, psiholog sa Instituta za dečji um, kaže da je razgovor o razvodu jedan od onih momenata koji će dete sigurno pamtiti do kraja života. Upravo zbog toga to zahteva određeno vreme i planiranje svega onoga što želite da kažete, ali i način na koji ćete reći.

Kako započeti razgovor?

Hauard savetuje da oba roditelja sednu s detetom i saopšte mu vest. Bitno je da se unapred dogovorite kako ne bi došlo do nesuglasica pred detetom. Ono ne sme da primeti vaš nesklad. Potrebno je da vidi da ste vi i dalje na istoj strani kada je dete u pitanju.

Odlučite šta ćete sve reći

Sve zavisi od uzrasta i zrelosti vašeg deteta. Ne želite da ga opteretite detaljima, a i bolje je da ga pustite da samo postavlja pitanja nego da mu date previše informacija koje možda nije spremno da primi.

Deca ponekad i predosete da će se desiti promene, a često su već i primetili da nešto nije u redu.

Za početak, možete reći: "Mi smo sada razdvojeni neko vreme i planiramo da se razvedemo. Ovo će možda potrajati, ali da znaš da od ovog trenutka treba da nas posmatraš kao razvedene." Ukoliko već imate neke planove kako će sve funkcionisati, možete podeliti pojedinosti s detetom.

Ono što je najvažnije jeste da pred detetom nikako ne predstavljate jednog roditelja kao lošu osobu ili krivca za sve što se dogodilo.

Ako je dete već prisustvovalo svađama i videlo kako funkcionišete, potrebno je da mu objasnite da niko od vas nije ljut na njega.

Kako deca mogu da reaguju?

Deca mogu reagovati na različite načine. Ako je već gledalo vaše svađe i sukobe, onda mu razvod neće pasti toliko teško. Ipak, mnogo je češća situacija u kojoj se deca osećaju uznemireno ili krivo. Kako god reagovala vaša deca, bitno je da ih dobro slušate i budete uz njih, te da im objasnite da razvod nije njihova krivica, kao i da ćete se potruditi da date sve od sebe da se ona osećaju voljeno i dobro.

Deca često brinu i o tome kako će sada izgledati njihova budućnost. Da biste im olakšali sve, možete da pričate s njima o tome kako ona žele da izgleda njihova buduća soba kod drugog roditelja ili da napravite plan i raspored aktivnosti koji možda do tada niste imali.