Praktični saveti

Nisu dovoljni samo voda i so: Kuvani krompir biće preukusan uz ovaj trik

Krompir je neophodan sastojak u kuhinji, a mnogima i omiljeno povrće.

24.05.2024.

15:52

Izvor: krstarica/M. O.

0
Nisu dovoljni samo voda i so: Kuvani krompir biće preukusan uz ovaj trik
Gamzova Olga/Shutterstock

Podeli:

Krompir je hranjiva, zasitna, raznovrsna i popularna namirnica i kod odraslih i kod dece i doslovno uz sve ga možemo jesti.

Pored toga, postoji mnogo trikova koji se mogu koristiti za postizanje boljih rezultata u pripremi receptura za krompir, odnosno za postizanje njegovog što boljeg ukusa.

Koji je trik da se krompir dobro skuva?

Sirće je proizvod koji uvek imamo, bilo belo ili vinsko, ne može da nedostaje u našem kuhinjskom ormariću. Odličan je za ekološki prihvatljivo i efikasno sredstvo za čišćenje, kao i za kozmetičke proizvode, ali još uvek ne znate šta može da uradi za krompir.

Kako beli krompir ima veći udeo skroba, idealan je (zbog brašnaste teksture) za pripremu ukusnog pirea. S druge strane, tvrđi krompir (voštane teksture) je idealan za pripremu pomfrita ili pečenog krompira. Sve što treba da uradite je da kuvate krompir 30 minuta i posle 15 minuta kuvanja dodajte so i malo sirćeta.

Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja, tako da im koža pomaže da zadrže oblik. Bilo koje sirće da koristite, poslužiće. Ne zaboravite da ne dodajete previše, da biste izbegli gorak ukus krompira. Jedna kašičica je dovoljna za 4 ili 5 krompira. Uz to, pH vrednost sirćeta sprečava razlaganje pektina iz krompira.

Umesto sirćeta možete koristiti i limunov sok. Zahvaljujući ovoj metodi, ukus krompira postaje intenzivniji. Vredi pokušati, jer je krompir s limunovim sokom veoma dobra kombinacija.