Fitnes i dijeta

Kako da se rešite celulita do leta

Problem sa kojim se suočava svaka žena, bez obzira na godine, i kojeg želimo da se rešimo do odlaska na letovanje i skidanja u kupaći kostim.

05.04.2024.

21:49

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Ranka Bulatović

0
Kako da se rešite celulita do leta
IVASHstudio/Shutterstock

Podeli:

Redovna fizička aktivnost, smanjenje telesne težine, masaže i vežbe, sigurno daju rezultate, ali i ovo će vam sigurno pomoći da se rešite celulita za nekoliko meseci.

Masaža

Jedna od ključnih stavri koje će vam pomoći da suzbijete celulit je masaža. Možete je izvoditi sami ili se obratiti profesionalcu. U kombinaciji s anticelulit kremama i uljima, daje brze i fantastične rezultate. Masaža može smanjiti celulit poboljšanjem limfne drenaže.

Kreme i ulja za masažu nude iste prednosti, ali ključna komponenta je proces masaže. Ne možete naneti kremu i očekivati da će celulit nestati sam. Takođe, znajte da samo jedna masaža neće pomoći kada je u pitanju celulit. Morate dosledno ponavljati proces da biste postigli i održali željene rezultate.

Bioaktivni kolagen peptidi

Možda ste s potpunim pravom skeptični prema obećanjima proizvođača raznih suplemenata protiv celulita. Zaista svega ima na tržištu i daleko od toga da je sve dobro i efikasno. Međutim, studija iz 2015. godine otkrila je poboljšanje kada je celulit u pitanju kod žena koje su uzimale bioaktivne peptide kolagena.

Učesnice su uzimale dnevni oralni dodatak tokom šest meseci. Poboljšanje je primećeno kod žena sa umerenom i većom težinom, ali je kod onih s umerenom težinom zabeleženo veće poboljšanje.

Pijte više vode

Ako ne pijete dovoljno vode, to se neće dobro odraziti na vaše zdravlje, pa ni na celulit. Pijte minimum litar i po vode dnevno, to će podstaći cirkulaciju, pospešiti izbacivanje toksina iz organizma i poboljšati protok limfe.

Moraćete malo da smršate

Gubitak težine takođe može pomoći nekim ljudima s prekomernom težinom i gojaznošću da smanje celulit. Gubitak viška telesne masti može prirodno smanjiti pojavu celulita. Ali imajte na umu da svako, s bilo kojom težinom, može imati celulit. Nije ograničen samo na one koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni. Imaju ga čak i mršave osobe.

Kako da se rešite celulita pomoću vežbi

Određene vežbe za noge i zadnjicu mogu pomoći da zategnete kožu u predelu butina i da ublažite, pa možda i u potpunosti uklonite celulit (naročito ako se pridržavate prethodno navedenog). A koje su to vežbe?

Čučnjevi

Stanite tako da su vam stopala u širini ramena. Nožni prsti su usmereni ka napred. Spustite zadnjicu kao da hoćete da sednete na stolicu, pazeći da vam kolena ne prelaze preko nožnih prstiju. Stisnite gluteuse dok se podižete u početnu poziciju, a zatim ponovite.

Skok čučnjevi

Ovo je korak dalje od običnog čučnja s dodatnim skokom na kraju. Uradite običan čučanj. Dok se vraćate u početnu poziciju, lagano ubrzajte i skočite. Pokušajte da sletite što je moguće mekše na noge. Ponavljanje.

Step-up

Stanite ispred klupe ili čvrste kutije za vežbanje. Zakoračite na kutiju, jednom, pa drugom nogom. Vratite se nazad po istom sistemu.

Bočni iskorak

Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova. Iskoračite širokim korakom na jednu stranu. Savijte desno koleno dok gurate kukove unazad dok levu nogu držite ispruženom. Držite oba stopala ravno na podu tokom iskoraka. Odgurnite se istom nogom da biste se vratili u početni položaj. Ponovite s drugom stranom, savijajući levo koleno i ispravljajući desno.

Za svaku vežbu uradite 12 do 15 ponavljanja. Obavezno se zagrejte pre vežbanja da biste sprečili naprezanje mišića. Ciljajte na 2 do 3 sesije nedeljno, po 30 minuta.

Umesto da se fokusirate na jednu vežbu, ciljajte na redovnu rutinu vežbanja koja kombinuje aerobne vežbe i trening snage. Aerobne aktivnosti pomažu u sagorevanju masti, dok vežbe snage grade mišiće i pomažu u ukupnoj elastičnosti kože.