Fitnes i dijeta

Bolja strana ovih 40 stepeni: Koliko kalorija po vrućini troši jedna "generalka"?

Ukoliko vas čeka generalno sređivanje doma, gledajte to s pozitivne strane...

16.07.2024.

8:15

Izvor: Jutarnji.hr

1
Bolja strana ovih 40 stepeni: Koliko kalorija po vrućini troši jedna "generalka"?
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Iako na visokim temperaturama nije preporučljivo da preterano radite zahtevne poslove, kućne obaveze ne pitaju koliko je stepeni.

Ako i vi ovih dana treba da prionete na temeljno čišćenje doma, stručnjaci sa Housekeep.com navode nekoliko saveta kojih bi trebalo da se pridržavate.

Ako je moguće, čistite u prvom delu dana, kada je hladnije. Svakako je u tom periodu važno oprati sve površine, jer ako su mokre, velik su mamac za komarce, insekte, bube i ostale štetočine po visokim temperaturama. Dakle, ako je sudopera puna prljavog posuđa, pobrinite se da vam to leti bude prva stavka za rešavanje.

Pazite da ne zagrevate kuću dodatno. Nekoliko je stvari koje možete preduzeti u ovom slučaju. Na primer, ne otvarajte mašinu za pranje sudova odmah čim završi s pranjem, jer će vodena para povisiti temperaturu u kuhinji. Druga bitna stvar je držati vrata i prozore zatvorenim za vreme čišćenja iz istog razloga. Dovoljno ćete se ugrejati samom radnjom, nije potrebno to "začiniti" toplim vazduhom koji dolazi spolja.

Zamračite prozore dok je sunce visoko, a u tamnom delu stalno držite i sredstva za čišćenje. Ovo je posebno važno za sigurnost, jer neka sredstva koja su pakovana pod pritiskom mogla bi na visokim temperaturama čak i da eksplodiraju. Pazite zato da vam, recimo, tečnost za prozore ne ostane na prozorskoj dasci duži period tokom vrućeg dana.

Obucite se lagano i bacite se na posao. Odlična motivacija za čišćenje ovih dana može vam biiti činjenica da je ova radnja za mršavljenje i zatezanje jednako vredna kao i pravi fitness. Na stranici verywellfit.com izračunali su da čišćenje poda sagoreva četiri kalorije u minutu. To znači da ćete u sat vremena "generalke" podova potrošiti 240 kalorija!

Zanimljivo je da se može pronaći i kalkulator za izračunavanje potrošenih kalorija u svakoj radnji i spisak mišića koji se aktiviraju prilikom pojedinih tipova čišćenja.