Lepota žene

Bitno je da znate, evo kako da zaštitite svoju kosu od hlora u bazenu

Plivanje je aktivnost koju stručnjaci preporučuju za gubitak težine, kao i za druge zdravstvene prednosti.

23.06.2024.

11:00

Izvor: Ženski magazin

2
Bitno je da znate, evo kako da zaštitite svoju kosu od hlora u bazenu
F8 studio/Shutterstock

Podeli:

Ali voda u bazenima, koja je obično hlorisana za dezinfekciju, može imati štetne efekte na vašu kožu i kosu. Da li ste ikada primetili tamniju kožu i grublju kosu kada izađete iz bazena?

Prema studiji sprovedenoj na pacovima, njihovo krzno je postalo suvo, bez sjaja i pokazalo je značajne znake gubitka dlake nakon kontinuiranog izlaganja hlorisanoj vodi bazena. Dakle, važno je za plivače da čuvaju kosu. Uz sledeće korake i savete, možete nastaviti da plivate, a da i dalje zadržite zdravlje i sjaj svoje grive.

Prateći ove savete, možete nastaviti da uživate u plivanju bez brige o pramenovima kose...

TUŠIRANJE PRE ULASKA U BAZEN

Najvažniji savet je da se istuširate pre nego što uđete u bazen. Većina ljudi se tušira ​​nakon plivanja kada su prekriveni hlorom. Međutim, ako je vaša kosa mokra pre nego što uđete u hlorisanu vodu, vlasi će već biti uronjene u čistu vodu, a hlorisana voda neće moći da uđe u njih i da izazove štetu.

NAMAŽITE KOSU ULJEM PRE PLIVANJA

Svi znamo da se ulje i voda ne mešaju jedno sa drugim. Ako je vaša kosa već prekrivena uljem, hlorisana voda iz bazena neće moći da ošteti vaše pramenove. Dakle, neka praksa bude nanošenje ulja na kosu pre ulaska u bazen. Kokosovo ulje je najbolje ulje za ovo, jer ima maksimalnu sposobnost prodiranja i ne ispire se kada dođe u kontakt sa vodom.

NOSITE KAPU ZA PLIVANJE

Kapa za plivanje napravljena od lateksa, silikona ili likre će sprečiti da hlorisana voda dođe u kontakt sa pramenovima vaše kose, ostavljajući ih tako netaknutim. Kada je vaša kosa prekrivena kapom za plivanje, ostaće zaštićena od svih metala ili hemikalija u vodi u bazenu. Dakle, čak i ako idete u bazen na malo kupanje, ne biste trebali ići bez kape za plivanje.

TUŠIRANJE NAKON IZLASKA IZ BAZENA

Koliko god da ste u žurbi, ne bi trebalo da preskočite tuširanje posle kupanja. Na kraju krajeva, ne želite da hlor, so i hemikalije ostanu na vašoj kosi dok se ne okupate. Voda u bazenu sadrži štetne materije koje je potrebno ukloniti iz vašeg tela nakon plivanja. One ne samo da će oštetiti vašu kosu, već se mogu pokazati i nezdravim za celo telo. Bolje je koristiti potpuno prirodan šampon, jer zavisnost od šampona na bazi hemikalija može ponekad da skine kosu sa njenih prirodnih ulja i ostavi je suvom i lomljivom. Kada završite sa plivanjem, ne zaboravite da dubinski kondicionirate kosu, jer će to vratiti vašoj kosi vlagu i ostaviti je mekom i sjajnom kao i pre.

Tagovi: