Zdravlje žene

Dijeta 30/30/30 zaludela svet, doktorka upozorava: "Nastaje problem posle doručka" VIDEO

Letnje temperature su stigle brže nego što smo planirali, a mnogi ih nisu dočekli spremni. Bar kada govorimo o izgledu.

09.04.2024.

15:20

Izvor: B92.net/TV Prva

0
Dijeta 30/30/30 zaludela svet, doktorka upozorava: "Nastaje problem posle doručka" VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Na društvenim mrežama pojavila se dijeta 30/30/30 koja podrazumeva  konzumaciju 30 grama proteina u prvih 30 minuta od buđenja, a nakon toga 30 minuta vežbanja.

Više o ovoj dijeti je govorila Veroslava Stanković, dijetolog i specijalista higijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi u emisiji "150 minuta", TV Prva.

"U poslednje vreme ovo je jedna od najpopularnijih dijeta. Međutim, posle obroka ne bi trebalo odmah da vežbate. To je prvo, drugo, ova preporuka 30 g proteina u doručku je dobar savet. To su jaja, avokado, humus i to nije problem, ali problem nastaje što se odmah poslije doručka vežba. Znači treba napraviti pauzu, nikako se ne vežba sa punim stomakom".

Doktorka je upozorila i na potencijalni problem.

"Znači u prvim jutarnjim satima može da se jede proteinski doručak, on je dosta lagan. Nakon sat vremena, kad je želudac polu prazan, onda se ide na trening. Niko od nas ne zna da li ima želudačnu kilu. Ukoliko mu se ne javljaju simptomi, to nužno ne znači da nema. Sa intenzivnim vežbanjem može da izazove simptome koji nisu nimalo prijatni. Što se tiče vežbanja, trebalo bi da se vežba u jutarnjim satima, jer se podiže kortizol", kaže.

Ukoliko nemamo vremena za trening, doktorka Stanković napominje da je šetnja - 12.000 koraka dnevno, i te kako, obavezna.

"To ne podrazumeva onu šetnju gledanje izloga, nego, što bi jedna moja profesorka rekla, šetnja od koje ne možemo da pričamo mobilnim telefonom".

Doktorka je preporučila drugu dijetu koja, takođe, u nazivu ima broj 30. Reč je o dijeti 30 odsto kalorija manje. O čemu je reč, detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Izvor: prva