Fitnes i dijeta

Vodič za mršavljenje – za žene koje nemaju vremena

Ili ako ste među onima kojima je mrsko da se pridržavaju zadatih pravila ili, jednostavno, ne volite vežbanje...

25.03.2024.

15:23

Izvor: Ženski magazin

5
Vodič za mršavljenje – za žene koje nemaju vremena
Standret/Shutterstock

Podeli:

Razumljiva je činjenica da nisu svi ljubitelji fitnesa i teretane, kao i da je nekad lakše prošetati do prodavnice ili napraviti krug u kraju nego znojiti se u teretani i vežbati, narčito kada je radna nedelja vrlo zahtevna, pa jedva čekate da se opustite kod kuće.

Ako vam je ovakva situacija poznata, postoje dve stvari – dobra i loša. Loša je to da način života bez ikakvog kretanja i barem malo vežbanja dovodi do lošeg zdravlja. Dobra stvar je da možete sagoreti kalorije, smršati i biti u formi bez drastičnog menjanja načina života. Saznajte i kako...

1. Kuvajte unapred

Prema nutricionisti Lisi Moskovic, pronalaženje energije za kuvanje nakon dugog i iscrpljujućeg dana je zaista velika bitka. Umesto toga, ona preporučuje da jedan dan u nedelji (za vikend, kada ne radite) izdvojite za spremanje obroka unapred. Kada ih pripremite, odmah ih sklonite u zamrzivač ili frižider, tako da će vam trebati samo nekoliko minuta za spremanje kompletnog ručka.

2. Zdrave grickalice držite uvek na stolu

Većina nas ima običaj da gricka nešto između ručka i večere, pogotovo kada smo zaglavljeni za kompjuterskim stolom. Pošto je obrađena hrana puna praznih kalorija uvek tu u blizini, teško je odoleti joj. Umesto da se borite sa žudnjom za ovakvom hranom, na stolu uvek ostavite zdrave grickalice poput ovsenih pahuljica, žitarica, svežeg voća, kikirikija, badema itd.

3. Pokrenite se

Ako vaš posao zahteva da sedite veći deo dana, iskoristite to vreme mudro. Umesto da budete nepokretni, manje pauze iskoristite za vežbu nogu. Jednu nogu ispružite (dok sedite) i podižite je 15 puta, dok istovremeno stežete trbušnjake i kvadriceps, a zatim isto ponovite drugom nogom. Ne zaboravite da ustanete s vremena na vreme i prošetate malo, pa makar i do susednog stola za kojim je vaš kolega.

Nikolas_jkd/Shutterstock

4. Pijte dosta vode

Verovatno već znate da treba da popijete dosta vode u toku dana, ali vam nećemo dosađivati s tim. Dovoljno je da popijete veliku čašu vode pre obroka i sigurno ćete pojesti manje kalorija.

5. Unosite što više proteina

Zamenite jutarnji hleb porcijom jaja i ribom. Ovakva hrana je bogata gvožđem, vitaminom D, omega-3 mastima i mnogim amino-kiselinama. Na ovaj način ćete podstaći brži i bolji rad metabolizma.

6. Šetajte

Hodajte doslovno svuda kako biste doveli liniju tela u red. Ako možete, prošetajte do posla ili do prodavnice za vreme pauze. Malo po malo i dobićete super figuru.

7. Izdvojte 15 minuta

Znamo da se izjašnjavate kao osoba koja ne može da vežba jer je mrzi ili za to nema vremena, ali izdvajanje 15 minuta dva puta nedeljno je zaista malo. Pokušajte da radite klasične vežbe ili makar vežbe istezanja i verujte, osećaćete se bolje.