Zdravlje žene

Opasnost koja vreba iz kesice: Evo zašto ne bi trebalo da kupujete zapakovan hleb

Nasečeni hleb u kesi često se smatra praktičnom i brzom opcijom za svakodnevnu upotrebu. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti.

23.04.2024.

18:16

Izvor: Krstarica/N. L.

1
Opasnost koja vreba iz kesice: Evo zašto ne bi trebalo da kupujete zapakovan hleb
Ahanov Michael/Shutterstock

Podeli:

Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svestan mogućih nedostataka sečenog hleba kupljenog u prodavnici.

Konzervansi i "e"

Nasečeni hleb koji se prodaje u marketima često sadrži razne konzervanse i aditive namenjene produženju roka trajanja i održavaju ga mekim. Ove hemikalije mogu nepovoljno uticati na probavni sistem i smanjiti hranljivu vrednost hleba. Dugotrajni unos ovih materija može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, uključujući alergije i druge metaboličke probleme.

Problemi sa skladištenjem

Uobičajena praksa čuvanja nasečenog hleba u plastičnim kesama može uzrokovati njegovo brzo sušenje ili, obrnuto, podstaći rast plesni ako se hleb čuva u neprikladnim uslovima. Osim toga, ta plastična pakovanja ne dopuštaju hlebu da "diše", što može dovesti do pogoršanja njegovog ukusa i teksture.

Zdravstveni rizici

Rezači hleba u fabrikama često su podmazani uljem kako bi se osiguralo glatko sečenje. Ovo ulje može doprineti bržem razvoju plesni na hlebu, a može sadržati i nečistoće koje mogu ući u hleb tokom sečenja. Izloženost takvoj kontaminaciji može predstavljati dodatne zdravstvene rizike.

Alternative za zdraviji hleb

Za one koji žele biti sigurni, pečenje sopstvenog hleba kod kuće odlična je alternativa. Kućno pečenje omogućuje kontrolu nad sastojcima i osigurava da hleb ne sadrži štetne dodatke. Alternativno, pri kupovini hleba u marketima preporučuje se da birate proizvode s minimalnim količinama aditivima i čuvati ih u odgovarajućim uslovima, poput kutije za hleb ili u platnenoj krpi, jer će tako hleb duže ostati svež i zdrav .

Iako se kupovina sečenog hleba u kesi može činiti lakim izborom, važno je biti svestan potencijalnih zdravstvenih rizika i razmotriti bolje alternative koje su ne samo zdravije, već pružaju i bolji ukus i kvalitet proizvoda.