Zdravlje žene

Svi to rade, a nije zdravo: Ove tri vrste pića nikada ne bi trebalo piti pre podneva

Odabirom pravih jutarnjih napitaka možete znatno uticati na nivo energije i opšte zdravlje tokom dana.

09.08.2024.

9:00

Izvor: Krstarica

1
Svi to rade, a nije zdravo: Ove tri vrste pića nikada ne bi trebalo piti pre podneva
Shutterstock/GingerGiraff

Podeli:

Nutricionisti upozoravaju da konzumacija određenih napitaka ujutru može dovesti do naglih skokova šećera u krvi, pada energije i pojačane upale. Zbog toga je važno znati koja pića treba izbegavati pre podneva.

Voćni sokovi

Iako je voće generalno zdravo, voćni sokovi koji se kupuju u prodavnici često skrivaju koncentrisane šećere i nedostatak vlakana. Takvi sokovi izazivaju skokove šećera u krvi bez zasićujućih prednosti celog voća. Mnogi komercijalni sokovi takođe sadrže dodate šećere i konzervanse, koji dodatno podstiču upale u telu. Bez vlakana, šećeri u soku se brzo apsorbuju u krvotok, izazivajući brze i često nezdrave promene nivoa šećera. Za zdraviju opciju, preporučuje se pripremanje domaćeg soka od celog voća i povrća, kako bi se sačuvala vlakna i hranljive materije.

Smutiji iz prodavnice

Smutiji iz prodavnice često izgledaju zdravo, ali mogu da sadrže isto toliko šećera kao i voćni sokovi. Ova pića često sadrže skrivene šećere iz voća i sirupa, što može izazvati skokove šećera u krvi i naknadni pad energije, zbog čega se osećate usporeno. Nutricionisti savetuju da se umesto njih odlučite za domaće smutije, gde možete da kontrolišete sastojke i količinu šećera.

Slatka pića od kafe

Za mnoge je jutarnja kafa omiljeni ritual, ali zašećerene verzije poput latea i kapučina s dodatkom sirupa i šlaga mogu biti štetne. Ova pića ne samo da podižu nivo šećera u krvi, već i podstiču upale u telu. Veliki unos šećera povezan je s povećanjem inflamatornih markera, a prazne kalorije iz ovih pića mogu dovesti do povećanja telesne težine i dalje upale. Umesto toga, nutricionisti preporučuju jednostavnu crnu kafu ili kafu s minimalnim dodatkom mleka bez šećera.

Odabirom pravih jutarnjih pića možete održati stabilan nivo energije i smanjiti rizik od upale. Izbegavajte visokokalorična, slatka pića i odlučite se za zdravije alternative koje će podržati uravnoteženiji i energičniji dan.